Srpski radikali žele priznati Južnu Osetiju i Abhaziju da bi se osvetili Amerikancima za Kosovo

GLAVNI tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić drži da bi Srbija mogla "komotno" priznati Južnu Osetiju i Abhaziju, s obzirom da su SAD i druge zapadne sile priznale neovisnost Kosova.

"Mi možemo priznati Južnu Osetiju i Abhaziju, a kada SAD i EU povuku svoje priznanje Kosova onda ćemo i mi povući svoje priznanje", poručio je Vučić, javlja Pressonline. Prema njegovoj ocjeni, SAD i zemlje EU-a su počinile pravi zločin priznanjem neovisnosti Kosova, čime su uvele svijet u veliku i tešku krizu. Licemjerni su, nastavlja Vučić, zahtjevi Zapada da očuva teritorijalni i integritet Gruzije.

Rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije je  "odgovarajuća reakcija" na pokušaj gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija da vojnim sredstvima razriješi teritorijalne probleme svoje zemlje, što je za rusku novinsku agenciju izjavio Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije.

Priznanje Kosova otvorilo mnoge svjetske probleme

"Istupajući posljednji put u Vijeću sigurnosti UN, pred proglašenje neovisnosti Kosova, upozorio sam da prekrajanjem srpskih granica počinje potpuno nova epoha u međunarodnim odnosima odnosno revizija mnogih granica, pa i rast nestabilnosti", naveo je Koštunica.

"Potpuno je jasno da najveći dio odgovornosti za narušavanje međunarodnog poretka leži na SAD-u, koja su osigurale jednostrano proglašenje Kosova",  drži Koštunica. Upravo takvim nasilnim ponašanjem Amerikanci su ohrabrili  Saakašvilija da komplicirane i dugoročne probleme u svojoj zemlji riješi ratnim putem. Naposljetku, zaključuje Koštunica, ruska reakcija nije uopće čudna, nego je štoviše odgovarajuća.

Ig.M.
Foto: kliker.info

Pročitajte više