Srpski ratni zločinac Mile Mrkšić svjedočio na suđenju Gotovini

BIVŠI zapovjednik krajinske vojske, Mile Mrkšić pojavio se danas na suđenju hrvatskom generalu Anti Gotovini i to kao svjedok obrane! Mrkšić je isprva odbio poziv da svjedoči u Haagu, ali je bio prisiljen pojaviti se pred sudom nakon što mu je uručena službena pozivnica od strane sudskog vijeća.

Mrkšić je na sudu kazao kako se nije mogao pripremiti za svjedočenje zbog zdravstvenih problema, te je od suca Alphonsa Orieja tražio da mu omogući razgovor s odvjetnikom prije nego da svoj iskaz. Mrkšić je također kazao kako bi mogao reći nešto čime bi oštetio sebe, nakon čega je sudac upozorio obranu da svjedoku ne smije postavljati pitanja koja bi ga mogla dodatno inkriminirati.

Mrkšiću će razgovor s odvjetnikom biti omogućen sutra, ali on je danas ipak saslušan, te je bio vidno nervozan i na pitanja često odgovarao nerazumljivo zbog čega ga je Gotovinin odvjetnik Mišetić zamolio da se koncentrira na iskaz i da prestane izbjegavati odgovore.

Podsjećamo, Mrkšić se i dalje nalazi u haškom pritvoru, gdje čeka da ga prebace u zemlju u kojoj će odležati 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na Ovčari. Mrkšić je bio zapovjednik jedne od brigada JNA prilikom napada na Vukovar, nakon čega je dobio čin generala i mjesto u glavnom štabu u Beogradu, no 1995. godine je po naredbi Slobodana Miloševića poslan u Knin, gdje je bio za vrijeme Oluje.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više