Srpski "terorista" svjedoči danas protiv Glavaša

SVJEDOČENJEM Nikole Vasića, danas se nastavlja suđenje Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine protiv civila koji su počinjeni u Osijeku 1991. godine.

Vasić je kao Osječanin srpske nacionalnosti navodno potpuno nezakonito priveden u ured Sekretarijata za obranu Osijeka od strane Glavaševe bojne, a kako tvrdi, ondje su ga više od šest sati neprestano tukli i zlostavljali. "Istraga" nad Vasićem, prema tužiteljstvu, provedena je i u zloglasnoj garaži u prizemlju, gdje su navodno po Glavaševom nalogu likvidirani Čedomir Vučković i Đorđe Petrović.  

"Istina" o Vasiću    

Prije dvije godine Branimir Glavaš objavio je na svojoj internet stranici "istinu o Vasiću", odnosno kako se nije radilo o "nevinom civilu" kako je navelo Tužiteljstvo, već o teroristu.

"Savršeno je jasno da je Vasić bio srpski terorist, koji je radio na opskrbljivanju oružjem onih koji su nastojali od Osijeka napraviti Ocek", stajalo je na stranici, a mnogi su mediji prije dvije godine objavili tu informaciju "zdravo za gotovo". 

No, ubrzo nakon toga u medijima je objavljen nalaz SZUP-a, koji je istragu započeo po nalogu "odgovornih osoba u Osijeku". Odgovorna osoba vjerojatno je Glavaš, no zanimljivo je kako je SZUP vrlo brzo obustavio istragu uz zaključak kako Vasić "nije sudjelovao u pobuni protiv RH, niti predstavlja opasnost po ustavni poredak države".

Kramarić nema saznanja 

Suđenje se nastavlja dva tjedna nakon svjedočenja ratnog gradonačelnika Osijeka Zlatka Kramarića koji je izjavio kako nije sudjelovao u donošenju policijskih i vojnih odluka.

Kramarić ne zna ništa o Glavaševim zločinima: Sjećam se neobičnih nestanaka Srba

"Nisam se miješao u obranu, osim što sam pružao logističku potporu pa nemam saznanja o bilo kojem događaju za koji se tereti Glavaš i ostali optuženici", rekao je tada Kramarić, priznajući kako je čuo priče o nestajanju Srba.

"Prvo su dolazile vijesti, isprva o upadima u kuće civila, a kasnije i da neki civili nestaju", kazao je Kramarić. Osobno se, kaže, zalagao da se tijekom rata ne događaju "stvari zbog kojih bi se kasnije mogli sramiti".

I.Ć.
Foto: L.T.

Pročitajte više