Srpskim radikalima prijeti raskol

SRPSKA RADIKALNA STRANKA se miri s činjenicom da neće doći na vlast, dok istovremeno srpski mediji javljaju kako u njoj raste dugo tinjajući raskol.

Danas je, pak, glasnogovornica Tadićeve Demokratske stranke Jelena Trivun opovrgla navode B92 kako je već dogovorena koalicija s blokom oko Socijalističke partije Srbije, odnosno kako će Srbija sljedeći tjedan dobiti pro-europsku vladu. Prema njenim navodima, pregovori sa sljedbenicima Slobodana Miloševića tek trebaju započeti.

Usprkos toga, malo tko u Srbiji sumnja da su socijalisti zaključili kako se ponudu demokrata – koja uključuje povratak na vlast i međunarodnu rehabilitaciju – ne može odbiti. Takva je računica pogotovo aktualna kada ako bi alternativa mogla biti novi izbori na kojima svi očekuju jačanje proeuropske opcije kojima u tom slučaju "problematični" socijalisti više ne bi trebali za sklapanje parlamentarne većine.

S time su se pomirili čak i nesuđeni partneri socijalista – "narodnjaci" na čelu sa trenutnim premijerom Koštunicom i radikali na čelu s Tomislavom Nikolićem – a čiji predstavnici sve češće optužuju socijalistički blok da u dosadašnje pregovore o stvaranju "patriotske" većine nisu išli u dobroj vjeri.

Srpska javnost se sada uglavnom zabavlja oko detaljima budućeg sporazuma demokrata i socijalista, odnosno hoće li socijalisti uspjeti za sebe izboriti mjesto premijera ili će se zadovoljiti čelništvom Narodne skupštine. Drugo je pitanje vlast u Beogradu, gdje su "patrioti" već postigli koalicijski sporazum, ali čije se razvrgavanje od strane demokrata postavlja kao uvjet stvaranja koalicije na nacionalnoj razini.

Nikolić se okreće od Šešelja

U međuvremenu je intervjuom za "Glas javnosti" Nikolić podgrijao špekulacije o tome kako je očigledan debakl njegove stranke doveo do sve većih unutarnjih napetosti, pogotovo u odnosu na njenog vođu i haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Nikolić je po prvi put priznao kako je sa Šešeljem imao neslaganja, odnosno kako se naljutio zbog toga što mu je on iz haškog pritvora, "a iza leđa" dogovorio postizborni koalicijski sporazum s "narodnjacima" prema kome bi Koštunica ostao premijer.

Zamjenik vođe srpskih radikala je poslije toga prilikom posjete haškom zatvoru Šešelju u lice rekao da mu se ne sviđa to što je učinio.

Iako je dosad najeksplicitnije sugerirao kako u SRS-u postoje neslaganja Nikolić je isto tako rekao da su ona "normalna", te da je u mnogim odlukama bio preglasan isto kao i Šešelj. Kao primjer je naveo Šešeljevu ideju da na listu SRS-a stavi Jedinstvenu Srbiju, stranku Dragana Markovića "Palme", za koju se ispostavilo da predstavlja Tadićev, odnosno pro-europski adut u rukavu.

Srpski mediji, inače, već duže vremena špekuliraju kako je Nikolić bijesan na Šešelja zbog toga što mu je nekim svojim "vrućim" izjavama iz Haaga upropastio trud da "upristoji" i "europeizira" svoju stranku, učini je prihvatljivom za europske vlade, odnosno od sebe načini "srpskog Sanadera". Navodno je Nikolić spreman ići tako daleko da istupi iz SRS-a i formira vlastitu stranku.

Glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić je, pak, rekao kako Nikolić "daje vlastite izjave" te da su neke od njih "izvađene iz konteksta".

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više