SSSH: "Pliva" u Poljskoj za socijalni dogovor, a kod nas otkazuje kolektivni ugovor

OTVARAJUĆI proizvodne pogone u Poljskoj farmaceutska tvrtka ´Pliva´ poštivala je tamošnje uvjete kupoprodaje koji obvezuju kupca na potpisivanje socijalnog paketa, a u Hrvatskoj otkazuje kolektivni ugovor, upozoreno je danas na sastanku zagrebačkih sindikalnih povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Predsjednica sindikata ´Plive´ Jasenka Maloseja podsjetila je da je Uprave otkazala kolektivni ugovor prilikom Vladina upućivanja izmjena Zakona o radu u saborsku proceduru, opravdavajući to ´nerealnim zahtjevima sindikata u izmjenama ugovora´.

Pregovarački tim Uprave jučer je predložio sindikatu da iznese novi prijedlog kolektivnog ugovora, koji bi bio isti kao stari, tako da uopće nije jasno zašto je stari otkazan. ´Jedino je objašnjenje to što se sindikat nakon višegodišnjeg pregovaranja ponovno našao na nuli´, dodala je Maloseja.

Glavni povjerenik SSSH za Zagreb Damir Gašparović upozorio je da se ´Pliva´ u Poljskoj obvezala na otvaranje dva nova pogona i proizvodnju 20-ak novih proizvoda, a potpisala je i ´socijalni paket´ sa sindikatom koji je obvezan za sve tvrtke prilikom kupoprodaje.

U ´socijalnom paketu´ kupac se obvezuje da u roku tri godine nitko ne može dobiti otkaz, da se odmah povećava plaća radnicima u dogovorenom iznosu, a u dogovoru sa sindikatom određuje se otpremnina, kazao je Gašparović.

Istaknuo je da hrvatska Vlada kada brani svoj prijedlog izmjena ZOR-a koristi primjer Poljske u kojoj je otkazni rok tri mjeseca i nema otpremnina, a ne spominje kako se prilikom kupovanja poljske tvrtke kupac obvezuje na poštivanje puno većih prava radnika.

Pročitajte više