Stanar iz Frankopanske: Čudi me požar, ulica je nedavno renovirana

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SINOĆ su se na križanju Frankopanske i Ilice u Zagrebu zapalile plinske instalacije na mjestu gdje je bager par sati ranije sanirao puknuće vodovodne cijevi. Požar se dogodio oko 23 sata, a stanari koji žive u Frankopanskoj ulici nisu mirno spavali nakon nemilog događaja.

Zvonimir Sunara živi na adresi Frankopanska 5 te mu se zgrada nalazi vrlo blizu mjesta gdje je planuo plinovod. Ispričao je za RTL kako su stanari reagirali. Nakon što je pukla cijev, stanari su čuli šikljanje pa su izašli provjeriti što se zbiva. Djelatnici vodovoda kazali su im da se situacija sanira.

Stanar: Dobro da nije bilo većih žrtava

Kako je stizala noć, odjednom se čula eksplozija, ispričao je Sunara. Kaže da u tom trenutku nije znao ni što se dogodilo, ni koliko je sati. Naveo je da su policija, hitna i vatrogasci brzo reagirali te rekao da je ulica prije nekoliko godina renovirana pa ga čudi kako je došlo do požara.

"Cijelo ljeto se radilo i sve je kompletno popravljeno. Apsolutno se sve popravljalo, ne samo asfalt. Preplašila nas je eksplozija. Onda vidite ovaj krater, dobro da nije većih žrtava bilo. Ljudi su bili u šoku, sjedili su i na mojim ulaznim vratima", rekao je Sunara za RTL. 

Odgovarajući na pitanje jesu li svi na vrijeme intervenirali, kaže da je sve odrađeno kako treba i da nikoga ne treba osuđivati. "Dogodi se, vidite kako je u Zagrebu starih cijevi koliko hoćete", rekao je stanar zgrade u Frankopanskoj ulici. Tijekom večeri posjetio ih je gradonačelnik Tomislav Tomašević, što Sunara smatra pohvalnim.

Zapovjednik JVP-a Zagreb: Više se radilo o aktivnoj obrani nego o gašenju požara

Zapovjednik JVP-a Zagreb Siniša Jembrih rekao je za HRT kako su sinoć oko 23:19 primili poziv da je došlo do požara u Frankopanskoj. Kaže da je na terenu tijekom cijele noći bilo 18 vatrogasaca sa sedam vozila te da se više radilo o aktivnoj obrani nego o gašenju požara. 

"Dolaskom na mjesto intervencije, utvrđeno je da je zaista prilikom izvođenja radova došlo do požara prilikom čega su ozlijeđene četiri osobe. Dvije su odmah bile otpuštene, a dvije su bile lakše ozlijeđene. S naše strane je završena obrana šireg perimetra Frankopanske ulice s obzirom daje visina plamena bila do 10 metara. Štitili smo objekte i hladili ih da ne bi došlo do prodora požara u njih. Čak smo ulazili u stan koji je bio najviše izložen, spriječili smo širenje požara na objekte. Bilo je 18 vatrogasca sa sedam vozila tijekom cijele noći. Više se radilo o aktivnoj obrani, nego o gašenju požara. Onog trenutka kad je plin prestao dolaziti, onda se potpuno ugasio, nakon čega smo se vrlo brzo povukli. Oko 1:30 smo poslali prvu ekipu prema svojoj postaji. Sad je na komunalnim službama da to vrate u nekakvo normalno stanje. Požar je zahvatio izloge jedne zgrade, došlo je do pucanja nekoliko prozora", rekao je Jembrih za HRT.

Lakše ozlijeđeni radnici Vodoopskrbe

Šef Vodoopskrbe i odvodnje Davor Poljak kaže kako je u kasnijim poslijepodnevnim satima došlo do puknuća cijevi u Frankopanskoj. Rekao je da su lakše ozlijeđeni njihovi djelatnici - jednom su opečene ruke pa je zadržan na bolničkom liječenju.

"Vjerojatno se radi o puknuću priključka, pojavio se mali vodoskok, ništa značajno. Vrlo benigna i rutinska situacija. Naši djelatnici intervencija pristupili su otklanjanju kvara. Negdje oko 10 sati navečer bila je dobrim djelom iskopana građevinska jama i došlo je do istjecanja plina koji se zatim i zapalio. Došlo je do zapaljenja, nije došlo do eksplozije. Pojavio se veći plamen, došli su vatrogasci i djelatnici Plinare koji su to sve stavili pod kontrolu i zatvorili plin. Plamen je trajao jedno vrijeme zato da onaj zaostali plin iz cijevi izgori do kraja da se može pristupiti daljnjem očevidu i otklanjanju kvara. Prilikom pojave plamena, povrijeđena su naša četiri djelatnika, srećom, trojica vrlo lagano. Jednom su opečene ruke i zadržan je na bolničkom liječenju, ali nije u životnoj opasnosti i osjeća se dobro", kaže Poljak za HRT.

 

Pročitajte više