Staničić: Hrvatska i SCG partneri na putu ka EU

ZA HRVATSKU je vrlo važno da ima stabilnu i demokratsku Srbiju kao partnera na putu ka europskim integracijama, izjavio je u petak u Beogradu hrvatski veleposlanik Tonči Staničić.

Govoreći na skupu o europskim integracijama koji su u Beogradu organizirali Ured Vlade Srbije za pridruživanje Europskoj uniji i Fondacija "Konrad Adenauer", Staničić je kazao da obje zemlje mogu napredovati ako se oslone jedna na drugu.

"Odnosi naših dviju država sad su jako dobri, a u tome je veliku važnost imao prošlogodišnji posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu", kazao je veleposlanik Staničić. On je istaknuo da se to posebno odnosi na gospodarsku suradnju Hrvatske i Srbije, jer niti jedna država nije sama dovoljno snažna da plasira svoje proizvode na razvijena svjetska tržišta.

Hrvatska je, kazao je hrvatski veleposlanik, od 626 uvjeta za početak pregovora ispunila 625, sve osim izručenja haškog optuženika, generala Ante Gotovine, a pozitivno u činjenici da pregovori s EU nisu počeli jest to što uvjet za početak pregovora "više nije da Gotovina mora biti u Den Haagu, već da se dokaže da se on ne krije u Hrvatskoj".

"Mislim da Hrvatska to vrlo uspješno dokazuje posljednjih dana", istakao je Staničić, dodajući da porast "euroskepticizma" u hrvatskoj javnosti ne treba povezivati samo sa "slučajem Gotovina".

"Građani Hrvatske doživjeli su odgodu početka pregovora kao traženje igle u plastu sijena, pogotovo stoga što je Hrvatska u pojedinim područjima napredovala više nego neke članice EU koje su nedavno pristupile toj uniji", kazao je hrvatski veleposlanik. Naglasio je da primjer Hrvatske pokazuje da nema pregovora oko uvjeta za ulazak u EU, već se oni - pa tako i puna suradnja s Haškim sudom - moraju prihvatiti i ispuniti ako se želi postati članom EU.

Najvažnije je da je Hrvatska spremna za početak pregovora s EU, o čemu svjedoči i činjenica da je već sada ispunjeno 15 od tridesetak uvjeta koji će Hrvatskoj biti postavljeni na putu ka članstvu EU. Pritom se ne treba suviše opterećivati datumom početka pregovora, a sam ulazak u EU - zbog tehničkih poslova koje treba završiti - ne treba očekivati prije kraja 2008. godine, kazao je Staničić.

Pročitajte više