Stanovnici Jaruna se žale na buku s festivala. Organizator poručuje: Sve je po zakonu

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

REDAKCIJI Indexa proteklih se tjedana javilo više stanovnika zagrebačkog kvarta Jarun žaleći se na buku koja dolazi s festivala koji su se tamo održali, a posljednji od njih bio je INmusic.

Tvrde da je buka nepodnošljiva, da je festival preglasan i da ih to ometa u spavanju, učenju, oporavku od bolesti itd. Neki od njih smatraju i da Otok mladosti na Jarunu nije primjerena lokacija za održavanje jednog muzičkog festivala poput INmusica.

 

Podsjetimo, INmusic je jedan od najvećih muzičkih festivala u regiji, koji u Zagreb već godinama redovito dovodi najpoznatija imena svjetske muzičke scene. Ove godine su tako zapažene nastupe imali, između ostalih, Nick Cave i The Killers. Festival se održavao od 20. do 23. lipnja.

Organizator INmusica: Sve je po zakonu

Što se, pak, tiče buke koja dolazi s festivala, o toj smo temi prvo kontaktirali sam INmusic. Poslali smo im upit i telefonski nazvali direktora festivala Zorana Marića, koji nije bio sretan što se uopće bavimo tom temom. Nakon duljeg razgovora off the record poručio je samo sljedeće: "Sve je po zakonu." Detaljniji odgovor na naš upit nismo dobili do zaključenja teksta.

Zakon koji Marić spominje je Zakon o zaštiti od buke, koji predviđa iznimke za, između ostalog, muzičke manifestacije, no ključno je zapravo kako se ta tematika regulira pravilnicima koji su u nadležnosti lokalne samouprave.

Stoga smo se obratili Gradu Zagrebu i napomenuli im da smo dobili dosta pritužbi stanovnika Jaruna zbog buke s INmusica.

"Odredbama Zakona o zaštiti od buke i odredbama Odluke o lokacijama i najvišim dopuštenim razinama buke tijekom održavanja manifestacija regulirana je problematika razine buke tijekom održavanja manifestacija. Slijedom navedene Odluke organizatori manifestacija dužni su ishoditi rješenje gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove u kojem je naznačen podatak o ovlaštenoj osobi za mjerenje buke tijekom održavanja manifestacija. Nadzor nad provedbom ove Odluke, odnosno rješenjima Odjela za komunalne poslove, provode komunalni redari Grada Zagreba", poručili su iz Grada Zagreba.

Grad Zagreb potvrdio da INmusic ima sve potrebne dozvole

Potvrdili su da INmusic ima sve potrebne dozvole.

"Ovim putem napominjemo kako organizator INmusic festivala posjeduje rješenje gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove, odnosno Odjela za komunalne poslove", kažu iz Grada.

Napominju i da su nadležni komunalni redari, sukladno svojim ovlastima, zatražili izvješće o provedenom mjerenju buke te će poduzeti sve propisane mjere i radnje radi utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja sukladno zaprimljenoj prijavi.

"Napominjemo kako građani svoje prijave mogu dostavljati na jedinstvenu e mail adresu Sektora za komunalno i prometno redarstvo od 0 do 24, redarstvo@zagreb.hr te jedinstveni broj telefona 6101566 svaki dan (u što su uključeni državni praznici, blagdani, dani vikenda u vremenu od 7 do 22 sata) na kojem se svi razgovori snimaju sa čime će svaki korisnik biti upoznat odmah prilikom uspostave poziva", poručuju iz Grada Zagreba.

Buka nije veća nego prethodnih godina

Neslužbeno doznajemo da razina buke koja je ove godine dolazila s INmusica nije veća nego prethodnih godina.

Što se, pak, tiče održavanja muzičkih festivala u glavnim gradovima Europe, uobičajena je praksa da se oni održavaju na lokacijama poput parkova, stadiona, obala jezera i rijeka itd. INmusic po tome nije nikakav izuzetak.

Index je razgovarao s nekim stanovnicima Jaruna o ovoj temi, a njihove odgovore možete vidjeti u videu ispod.
 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više