Stanovništvo SAD-a poraslo na skoro 294 milijuna

BROJ stanovnika Sjedinjenih Država dosegnuo je skoro 294 milijuna, a najveći rast bilježe južne i zapadne savezne države, izvijestio je u srijedu američki Zavod za statistiku.

Američko stanovništvo je protekle godine poraslo za skoro 3 milijuna na ukupno 293,7 milijuna do 1. srpnja, objavio je Zavod.

Prvih deset mjesta s najbržim rastom stanovništva, od Nevade na prvom do New Mexica na 10 mjestu, zauzimaju savezne države na jugu i zapadu Amerike.

Ukoliko se trend nastavi sadašnjim tempom američke savezne države na sjeveroistoku i srednjem zapadu koje su bile najnaseljenije od 19. stoljeća izgubit će do 2010. svoju dominantnu poziciju u korist država tzv. Sunčanog pojasa, procjenjuju analitičari.

Tako će New York, sada s 19,2 milijuna treća država po broju stanovnika, vjerojatno za pet godina izgubiti mjesto u korist Floride, na trećem mjestu po brzini rasta stanovništva koja sada ima 17,4 milijuna.

Stanovništvo u pojedinim državama raste prirodnim prirastom, imigracijom kao i preseljenjem iz drugih saveznih država.

Mnoge država dobijaju nove stanovnike iz drugih preurbaniziranih država iz kojih Amerikanci sve više odlaze privučeni boljom klimom, poslom kao i nižim troškovima života i širim prostorima na jugu i zapadu.

Nevada je već 18 godina država s najbrže rastućim brojem stanovnika, zahvaljujući prvenstveno širenju Las Vegasa, i sada ima oko 2,3 milijuna. Po brzini rasta slijede Arizona, Florida, Idaho i Georgia. Među prvih deset su i Texas, Utah, Delaware, Sjeverna Carolina i New Mexico.

Populacijski trendovi pokazuju i da se gospodarska i politička moć pomiče prema državama koje privlače sve veći broj stanovnika iz prenaseljenih područja Amerike. Devet od deset država koje bilježe najbrži rast stanovnika na izborima u studenom osvojio je republikanski predsjednik George W. Bush što pred američke demokrate postavlja problem kako da privuku birače i na ovim područjima.

Prema procjenama rasta broja stanovnika, 2010. bi New York, Pennsylvania, Ohio i Indiana trebali izgubiti po jedno mjesto u Zastupničkom domu američkog Kongresa, a države s rastućom populacijom Arizona, Florida, Teksas i Utah bi trebale dobiti po jedno mjesto.

Od 10 najnaseljenijih saveznih država u 2004. tri su na sjeveroistoku - New York, Pennsylvania, New Jersey, tri na srednjem zapadu -Illinois, Ohio, Michigan, tri na jugu -Texas, Florida, Georgia i jedna -California na zapadu.

Najveći broj stanovnika ima California s 35,9 milijuna, a slijede Texas s 22,5 milijuna i New York s 19,2 milijuna.

Pročitajte više