Star Trek znanost: Warp pogon prestaje biti samo znanstvena fantastika

JEDNA od najvećih umotvorina tvoraca popularne serije i filmskog serijala Star Trek, Warp pogon, uopće nije nemoguća misija te bi jednog dana vrlo lako mogao prijeći mitsku granicu između znanstvene fantastike i stvarne, primjenjive znanosti.

Problem svemirskih putovanja uvijek je kako pronaći što brži i efikasniji pogon za letjelice, i dok neki smatraju kako će to jednog dana predstavljati pogon koji bi omogućio putovanje brzinom svjetlosti, unutar naše tri prostorne dimenzije i dimenzije samog vremena, postoji i razmišljanje kako prostorno-vremenski kontinuum možda i sam može putovati.

Pomicati prostor i vrijeme, a ne svemirsku letjelicu

"Ideja je u tom da uzmete komad tog prostorno-vremenskog kontinuuma i pomaknete ga. Letjelica unutar tog vremensko-prostornog mjehura imala bi dojam da se uopće ne miče. Umjesto tog, pomicao bi se prostorno-vremenski kontinuum u kojem se ona nalazi", kazao je Marc Mills, NASA-in bivši šef projekta Breakthrough Propulsion Physics.

Što je još više iznenađujuće od ove pretpostavke, jest pretpostavka znanstvenika da se takvo što već i moglo dogoditi, jer prema nekim modelima Velikog praska (Big Bang), prostorno-vremenski kontinuum pomicao se brže od brzine svjetlosti, neposredno nakon Velikog praska. "Ako je to bilo moguće tada, zašto onda to ne bilo moguće i za naše međuzvjezdane pogone?", zaključio je Mills.

Nije nemoguće, ali će trebati epohalna otkrića na poljima energije i propulzije

"Ako pronađemo neki način da prostor-vrijeme i njegova svojstva izbacimo iz ravnoteže, na način da ono čini jednu stvar ispred letjelice, a sasvim drugu iza, onda bi ta razlika gurala letjelicu", rekao je Mills i dodao da je tu ideju prvi put 1994. godine predložio fizičar Miguel Alcubierre.

Osim što bi za takvu vrstu pogona bila potrebna iznimno velika energija, koja bi komad prostorno-vremenskog kontinuuma pomakla brže od svjetlosne brzine, bila bi potreba uistinu epohalna otkrića na polju propulzije i same energije. Neki od stručnjaka smatraju kako ključ leži u misterioznoj sila zvanoj tamna energija, za koju se vjeruje kako pogoni ubrzanje širenja svemira.

B.V.
Foto: startrek.com

Pročitajte više