State Department izvijestio o smanjenju terorizma u svijetu

AMERIČKI State Department izvijestio je u četvrtak kako je broj međunarodnih terorističkih napada u 2003. godini opao u odnosu na prethodno razdoblje.

U izvješću Globalni terorizam u 2003. State Department je naveo kako je broj međunarodnih terorističkih napada prošle godine pao na 190 sa 198 u 2002. i 346 u 2001. To je najniža brojka od 1969., stoji u izvješću. Broj poginulih u napadima je pao na 307 sa 725 u 2002.

Predstavljajući novinarima godišnje izvješće koordinator State Departmenta za protuterorizam Cofer Black je pohvalio napore koje u borbi protiv terorizma ulažu Saudijska Arabija i Malezija.

Izvješće navodi kako su Sjedinjene Države ostvarile značajan napredak u borbi protiv terorizma i kako je ključno održati međunarodnu suradnju u borbi protiv skupina poput al Qaide koju se smatra odgovornom za napade na SAD 11. rujna 2001.

"Moramo održati i povećati volju država za borbu protiv terorizma", rekao je Black. On je upozorio kako će "borba biti neizvjesnog trajanja", i da su "izvjesni daljni smrtonosni napadi".

Na 181 stranici Izvješća State Department daje pregled napada po zemljama kao i napore na suzbijanju terorizma.

Od sedam zemalja koje SAD označava kao pokrovitelje terorizma Izvješće kaže da su Libija i Sudan poduzele značajne korake za suradnju u globalnoj borbi protiv terorizma. Iran, Kuba, Sirija i Sjeverna Koreja nisu u 2003. poduzele sve neophodne akcije kako bi prekinule veze s terorizmom.

Irak je i dalje na popisu pokrovitelja terorizma jer još uvijek nema vladu koja bi formalno osudila terorizam.

Izvješće navodi kako zemlje jugoistočne Europe, među kojima i Hrvatska, unatoč ograničenim mogućnostima aktivno podržavaju međunarodnu koaliciju protiv terorizma.

Albanija, Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Bugarska su surađivale u borbi protiv organiziranog kriminala i različitih formi ilegalne trgovine, jačanju sigurnosti granica i boljoj obuci čuvara granica, kaže se u izvješću State Departmenta.

Izvješće navodi kako je predanost vlade BiH borbi protiv terorizma nešto usporena nakon što su na vlast u listopadu 2002. došle nacionalne stranke. "Što više, strani islamistički ekstremisti, koji su ušli u BiH tijekom rata 1992-95. ostali su u zemlji", napominje se u izvješću.

Ipak, State Department navodi kako je federalna financijska policija nastavila zatvarati nevladine organizacije s terorističkim vezama, a vlasti zamrzavati račune osumnjičenih za potporu teroristima. Navodi se kao primjer da je vlada Federacije BiH prekinula operacije Međunarodne fondacije Benevolence, i njezinog nasljednika Vazira, kao i Globalni humanitarni fond koji imaju izravne veze s al Qaidom i Osamom bin Ladenom.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više