MOST u Hrvatske vode dovodi kuma Bože Petrova, a nema ni diplomu

Foto: FAH

NA DANAŠNJOJ sjednici Sabora povela se prilično burna rasprava oko situacije u Hrvatskim vodama.  SDP-ovac Nenad Stazić prozvao je MOST da drastično snižavaju kriterije za izbor zamjenika generalnog direktora u toj firmi.

"Neki kažu da se to radi kako bi tamo mogao dovesti Mario Bukmir, kum Bože Petrova. Odjednom nije potrebna ni diploma ni petogodišnje iskustvo. Sve se to radi da bi se tamo mogao dovesti kum Bože Petrova za kojeg nitko van Metkovića nije čuo. Da netko ovo propiše kao kriterije spada u bezobrazluk", rekao je Stazić.

Umjesto visoke stručne spreme i najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u vodnogospodarskim djelatnostima, bez čega do sada nije bilo moguće postati zamjenikom generalnog direktora, sada bi za postajanje zamjenikom generalnog direktora bila potrebna samo više stručna sprema. Upravno vijeće Hrvatskih voda 10. studenog je izmijenilo Statut Hrvatskih voda i uputilo ga Vladi na usvajanje.

Prema novim kriterijima, zamjenikom generalnog direktora može postati i osoba s višom stručnom spremom koja posjeduje i posebne vještine poput organizacije i koordinacije za donošenje odluka za koje je ovlašten, motiviranje radnika i davanje uputa za rad.

Grmoja: Statut smo mijenjali jer želimo tog čovjeka postaviti za zamjenika


Vodeći član MOST-a Nikola Grmoja potvrdio je danas da se MOST bavi političkim kadroviranjem u Hrvatskim vodama.

"Ne radi se ni o kakvom zapošljavanju nego o političkoj funkciji zamjenika direktora, a to nije zapošljavanje. To su političke funkcije, nismo u potpunosti zadovoljni radom Hrvatskih voda i smatramo da ima prostora za restrukturiranje

Grmoja je također rekao i da će na čelu Hrvatskih voda ostati HDZ-ovac Đuroković, a njegov zamjenik će biti predstavnik MOST-a i on bi rebao u njihovo ime kontrolirati svojeg šefa.

Na pitanje je li riječ o Mariju Bukmiru Grmoja je odgovorio kako je on svakako jedan od kandidata koji ima sve kvalifikacije za taj posao jer je i u Metkoviću vodio projekt vrijedan 300 milijuna kuna.

Pojasnio je i zbog čega je mijenjan Statut Hrvatskih voda.

"Statut je mijenjan zato što tog čovjeka želimo staviti na tu poziciju", objasnio je Grmoja.

Pročitajte više