Stečajni upravitelj ne može u poljoprivrednu zadrugu u Smokvici

UNATOČ rješenju kojim ga je Trgovački sud u Dubrovniku imenovao za privremenog upravitelja poljoprivredne zadruge Jedinstvo iz Smokvice, Mato Marić, stečajni upravitelj na području Dubrovačkoneretvanske županije dužnost nije uspio preuzeti niti iz dva pokušaja.

Marić je na dužnost imenovan umjesto dosadašnjeg upravitelja smokvičke zadruge Lovora Salečića.

Salečić je prošle godine pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 13 mjeseci zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a u zadružnom Statutu stoji da osuđena osoba ne može biti na čelu zadruge.

Svojom odlukom od 18. siječnja ove godine hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, pomilovao ga je pa mu je zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom osudom koja se neće izvršiti ako osuđenik za vrijeme od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Od te pravomoćne presude Zadruga je ostala bez upravitelja, u međuvremenu su raspisana tri natječaja, no zadružna skupština još nije uspjela izabrati novoga pa je do tada Trgovački sud odlučio imenovati privremenog upravitelja.

U izjavi za Hinu Salečić je rekao kako Trgovački sud uopće nije nadležan za zadrugu jer ona podliježe Zakonu o zadrugama, pa stoga i nije trebao imenovati privremenog upravitelja. O čitavom slučaju očitovat će se Nadzorni odbor zadruge na večerašnjoj sjednici, poručio je.

Poljoprivredna zadruga Jedinstvo iz Smokvice djeluje od 1954. i ima 200 članova. Poznata je po proizvodnji vrhunskih vina Pošip i Rukatac. Godine 1998. nalaz financijske inspekcije utvrdio je u zadruzi nepodmirene obveze u visini od 24 milijuna kuna.


Pročitajte više