Stella: TZ je 14. srpnja novinarki Indexa poslao odgovore, to je prešućeno u članku

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL, Shutterstock

INDEX je prije tri dana objavio članak "Turistička zajednica odbija reći koliko su platili HDZ-ovki za onaj skup influencera". Sada je donedavni ravnatelj Turističke zajednice Joško Stella preko svog odvjetnika poslao demanti koji objavljujemo u cijelosti.

"Dana 20. srpnja 2022. kao nakladnik Internet portala www.index.hr Index je u Članku objavio sljedeće neistinite informacije o Stelli:

- [tekst članka] "Podsjetimo, ravnatelj TZ-a Joško Stella na popis sudionika - influencera koji nam je poslao, ubacio je i novinarku koja je izvještavala sa skupa i kuharicu koja je radila catering za influencere. Do danas nam nije odgovorio zašto je to napravio.“;

- [tekst članka] "...Turističke zajednice, čiji je...ravnatelj do 1. kolovoza Joško Stella"

- [tekst članka] "Ravnatelja TZ-a Joška Stellu zvali smo, slali SMS-ove, tražili u uredu na telefon i molili da nam se javi, ali bezuspješno";

- [tekst članka] "...Stellin TZ bio pokrovitelj ovih susreta...";

Ujedno je i iskorištena fotografija Stelle, bez da je Stella odobrio korištenje takve fotografije, a nije postojala bilo kakva pravna osnova za korištenje takve fotografije. Navedene objavljene informacije u cijelosti su netočne i neistinite te su istima povrijeđena prava osobnosti Stelle koje se očituju u povredi imena, časti, ugleda i dostojanstva.

- navod „...Podsjetimo, ravnatelj TZ-a Joško Stella na popis sudionika - influencera koji nam je poslao, ubacio je i novinarku koja je izvještavala sa skupa i kuharicu koja je radila catering za influencere. Do danas nam nije odgovorio zašto je to napravio...“ sadrži više netočnih tvrdnji. Prvenstveno, Stella nikada nije obnašao dužnost ravnatelja Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije (dalje: TZ), kao što se navodi u više tekstova objavljenih na internet portalu www.index.hr, već je bio imenovan na funkciju direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Ono što je mnogo važnije, Stella nikada nije ubacio bilo kakvu novinarku koja je izvještavala sa skupa i kuharicu koja je radila catering na popis sudionika 1. Međunarodnog susreta influencera (dalje: Susret). Naime, novinarka Andrea Topić, koja je ujedno i autorica Članka, je od strane povjerenika za informiranje TZ gotovo tjedan dana prije objave Članka, 14. srpnja 2022. obaviještena i o tome da je dodavanje navedenih osoba na popis sudionika Susreta posljedica greške osobe koja je bila zadužena za sastavljanje popisa sudionika Susreta. Dakle, novinarka Andrea Topić je obaviještena o razlozima takve pogreške te o tome da Stella nema veze s takvom pogreškom, a slijedom čega je jasno da je predmetni navod neistinit. Dodatno, novinarka Andrea Topić je obaviještena i o nizu drugih informacija za koje se u Članku navodi da ih TZ nije dostavio:

- navod "...Turističke zajednice., čiji je...ravnatelj do 1. kolovoza Joško Stella" je netočan, ne samo zato što Stella nije obnašao dužnost ravnatelja TZ, nego funkciju direktora TZ, već i zato što na dan sastavljanja Članka Stella niti ne obnaša čelnu funkciju u TZ. Naime, Stella je prestao biti direktor TZ s danom 30. lipnja 2022. Novinarka Andrea Topić je usmenim putem obaviještena o tome da je došlo do promjene u organizacijskoj strukturi TZ pa je nejasno iz kojeg razloga je ista u Članku ponovo obavještavala javnost o tome da bi Stella (i) obnašao dužnost koju ne obnaša; (ii) i poslije 30. lipnja 2022. bio na čelu TZ.

- navod "Ravnatelja TZ-a Joška Stellu zvali smo, slali SMS-ove, tražili u uredu na telefon i molili da nam se javi, ali bezuspješno" ponovo sadrži neistinitu tvrdnju da bi Stella obnašao funkciju ravnatelja TZ. Osim toga, djelatnici TZ su obavijestili novinarku Andreu Topić o tome da u zadatke i zadaće direktora TZ ne spada odgovaranje na upite novinara, već je isto zadatak drugih zaposlenika, između ostalog i povjerenika za informiranje TZ. Stoga je povjerenik za informiranje TZ novinarki Andrei Topić 14. srpnja 2022. dao odgovor na više pitanja koja se odnose na Susret, kao i na suradnju TZ te Maje Zlokić, a što je u potpunosti prešućeno u Članku. Predmetni neistinit navode je posebice sporan zbog toga što se njime nastoji prikazati (i) da su Stella i TZ izbjegavali komunikaciju s novinarkom Andreom Topić, iako je ista dobila sve informacije koje je zatražila, (ii) da je Stella bio dužan komunicirati s medijima, premda u organizaciji TZ postoje osobe koje su zadužene i osposobljene za komunikaciju s medijima.

- navod "...Stellin TZ bio pokrovitelj ovih susreta..." je neistinit jer ne postoji 'Stellin TZ', a sve zato što (i) je TZ tijelo javne vlasti, a ne privatna imovina Stella koji je jedan kraći period bio jednoj od čelnih funkcija TZ-a; (ii) Stella u trenutku pisanja Članka nije bio direktor TZ-a pa je neistinito i sugestivno poistovjetiti Stellu i TZ. Slijedom svega navedenog, prethodno navedene netočne i neistinite informacije predstavljaju povredu prava osobnosti Stelle koje se očituju u povredi imena, časti i ugleda Stelle jer se Stellu nastoji prikazati osobom koja je manipulirala podacima sa Susreta te koji ignorira medije, a sve prezentiranjem netočnih podataka.

Temeljem odredbe članka 21. stavka 1. Zakona o medijima (dalje: ZOM) nakladnik koji informacijom objavljenom u mediju prouzroči drugome štetu dužan ju je nadoknaditi, dok je odredbom članka 22. stavka 1. ZOM-a određeno da se nematerijalna šteta u pravilu naknađuje objavljivanjem ispravka informacije i isprikom nakladnika, te isplatom naknade sukladno općim propisima obveznog prava.

Odredbom članka 22. stavak 2. ZOM-a propisano je da pravo na tužbu za naknadu nematerijalne štete sukladno općim propisima obveznog prava ima osoba koja je prethodno zatražila od nakladnika objavljivanje ispravka sporne informacije odnosno isprike nakladnika kada ispravak nije moguć. Nadalje, odredbom članka 40. stavak 1. ZOM-a propisano je da svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava i interesi, dok je odredbom članka 41. ZOM-a određeno da se ispravak mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Stella, stoga, od Indexa, kao nakladnika Internet portala www.index.hr,, bez odgode nakon primitka ovog zahtjeva, te na istom mjestu i na isti način na koji su objavljene prethodno navedene neistinite i netočne informacije, objavu ispravka prethodno navedenih neistinitih i netočnih informacija tako da se u elektroničkoj publikaciji Internet portala www.index.hr objavi sljedeći ispravak:

Joško Stella ističe da navodi:

- "Podsjetimo, ravnatelj TZ-a Joško Stella na popis sudionika - influencera koji nam je poslao, ubacio je i novinarku koja je izvještavala sa skupa i kuharicu koja je radila catering za influencere. Do danas nam nije odgovorio zašto je to napravio.";

- "...Turističke zajednice, čiji je... ravnatelj do 1. kolovoza Joško Stella"

- "Ravnatelja TZ-a Joška Stellu zvali smo, slali SMS-ove, tražili u uredu na telefon i molili da nam se javi, ali bezuspješno";

- "...Stellin TZ bio pokrovitelj ovih susreta..."; objavljeni dana 20. srpnja 2022. na internet portalu www.index.hr, u članku pod naslovom "Turistička zajednica odbija reći koliko su platili HDZ-ovki za onaj skup influencera" NISU ISTINITI."

Pročitajte više