Stezanje vojničkog remena: Hrvatska će potrošiti 120 milijuna kuna na uniforme

MINISTAR obrane Branko Vukelić danas je potpisao četverogodišnji ugovor o nabavi novih uniformi s tvrtkom "Kroko", a taj će posao državu stajati 40 milijuna kuna godišnje, što znači da će "vojničke opravice" u četiri godine stajati 160 milijuna kuna.

Iako Vlada najavljuje novo rezanje proračuna i uštede u istome, ministar Branko Vukelić je danas potpisao ugovor vrijedan 160 milijuna kuna. Od 10 tisuća odora koje se nabavljaju ovim ugovorom 8500 će se koristiti za potrebe vojske stacionirane u Hrvatskoj, dok će ostatak služiti za korištenje u mirovnim misijama.

Nova uniforma uz kvalitetnije materijale traje duže

Iz Ministarstva obrane kažu da je proizvodnja ovih odora ustupljena konzorciju hrvatskih tvrtki koje ukupno zapošljavaju 2500 radnika, a ovaj posao će im "okupirati" 50 posto proizvodnje. "Cijena osnovnog i dodatnog kompleta koji se dosad nabavljao za potrebe OSRH u Hrvatskoj iznosila je 6650 kuna, pri čemu je MORH imao godišnji prosječni trošak po vojniku za te svrhe u iznosu od 3960 kuna. Cijena novog osnovnog i dodatnog kompleta iznosi 6811,90 kuna, pri čemu je godišnji trošak po vojniku 2430,50 kuna", tvrdi glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić te dodaje kako će ove odore "trajati" dvije godine, dok su se stare mijenjale za godinu dana.
 
"Dok je u starom kompletu bilo ukupno 22 dijela odore, u novom je 15 dijelova odore. Tako je za MORH prosječni godišnji trošak manji. Ovim načinom razlika u godišnjem trošku po vojniku je 1529,50 kuna", ističe Grošinić te dodaje i kako su nove odore napravljene od drugačije vrste tkanine, a otpornost na "habanje" je 300 posto veća u odnosu na dosadašnju vrstu tkanine.

Hrvatski će vojnici biti lijepi u NATO-ovim misijama, a pitanje je što će biti s proračunom

Uz sve ove argumente ipak se je teško oteti dojmu da su novi ugovori u visini 160 milijuna kuna u četiri godine za vojne odore nepotreban trošak Ministarstva obrane u trenucima u kojima se pokušava štedjeti na svim mogućim proračunskim stavkama. No, nekako se čini da je bitnije bilo da naši vojnici u Afganistanu i u drugim misijama izgledaju lijepo, nego ušteda u doba recesije.

I.Kri.
Foto: MORH

Pročitajte više