Stier kod kuće partizane ni ne spominje, a vani se njima ponosi

Foto:  FaH, Screenshot: YouTube

"MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske", stoji u jučerašnjem priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje vodi konzervativni Davor Ivo Stier. 
 
Stierova izvorišta
 
Podsjetimo kako je nekoliko osoba u svibnju 2016. pred Okružnim sudom u Chicagu pokrenulo postupak u kojem za žrtve ustaških logora u Drugom svjetskom ratu od Republike Hrvatske traže odštetu od 3.5 milijardi dolara. Za potrebe međunarodne tužbe, MVEP se pozvao na ZAVNOH, tvrdeći kako Hrvatska nije sljednica NDH. 
 
No, kada su upiti domaće javnosti u pitanju, ZAVNOH se ne spominje. Naime, Stierovo ministarstvo koristi izraz "izvorišne osnove Ustava".  
 
HDZ bi iz Ustava izbacio ZAVNOH
 
Iz HDZ-a već duže vrijeme najavljuju zakonsko rješenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima, a ako prijedlog HDZ-a prođe, mogli bi biti zabranjeni simboli pod kojima se vijećalo u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske 1943. godine. 
 
Čelnici HDZ-a već duže vrijeme propagiraju izbacivanje ZAVNOH-a iz Ustava. Aktualni ministar zdravstva, Milan Kujundžić, javno se zalaže za to da u preambuli Ustava više nema potrebe pozivati se na izvorišne osnove iz daljnje prošlosti, među njima i na ZAVNOH, te da je temelj državnosti Domovinski rat.

Pročitajte više