Stigao nalaz gulaša kojim se navodno otrovao učenik iz Zagore

Foto: Privatni album

Laboratorijski nalaz uzorka gulaša, nakon čijeg konzumiranja je 9-godišnji dječak iz škole Kamešnica u Otoku hospitaliziran u splitskoj bolnici, zdravstveno je ispravan, a iz KBC-a su izvijestili da će tijekom dana dječak biti pušten iz bolnice.

"Dječak je dobro, danas bi trebao biti pušten iz bolnice", rekla je Hini Kristina Bitanga, glasnogovornica splitskog KBC-a.

Dječak je 16. siječnja ove godine u školi Kamešnica u Otoku, u Dalmatinskoj zagori, konzumirao hranu dostavljenu iz splitskog Studentskog centra. Bilo mu je loše, nakon čega je hospitaliziran u splitskoj bolnici, a njegov otac je izjavio da mu je sin zbog trovanja hranom završio u bolnici.

Splitskom Studentskom centru danas je stigao nalaz uzorka hrane koji je bio na analizi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. "Danas nam je dostavljen laboratorijski nalaz za uzorak gulaša koji je isporučen u utorak (16. siječnja) te su rezultati pokazali da je uzorak zdravstveno ispravan", navodi se u pisanoj informaciji Studentskog centra koja je dostavljena Hini.

Ravnatelj škole Kamešnica u Otoku Miroslav Jukić je izvijestio kako je od Studentskog centra dobio laboratorijski nalaz u kojem se navodi da je uzorkovana hrana bila zdravstveno ispravna. "Mi očekujemo još i liječnički nalaz iz splitske bolnice, gdje je dječak hospitaliziran", rekao je Jukić za Hinu.

"Grčio se i povraćao krv"

Otac djeteta (podaci poznati redakciji, ali zbog zaštite identiteta maloljetnika nećemo ih objaviti) za Index je rekao da se dječak po dolasku iz škole požalio na hranu, nakon čega su uslijedile i probavne smetnje. 

"Prije dva dana im je u školi poslužen gulaš za ručak, a kako moj sin nije izbirljiv, uspio je pojesti pola obroka. No druga djeca i učiteljica komentirali su da hrana ima čudan miris. Dijete je nakon nekoliko sati počelo povraćati i imati probavne smetnje. 

Drugi dan mu se stanje pogoršalo. Grčio se i imao nenormalne bolove, rekli su nam da je dehidrirao, pa smo ga s infuzijom vozili u splitsku bolnicu, gdje je počeo povraćati krv", ispričao nam je otac.

Foto: Privatni album
Devetogodišnjak zaprimljen u KBC Split

Iz KBC-a Split potvrdili su nam da je devetogodišnjak zaprimljen na Hitnom dječjem prijemu, a kako se radi o maloljetnom pacijentu, nisu mogli iznositi detalje o njegovom stanju. "Dječak je jučer primljen i hospitaliziran na Klinici za dječje bolesti te je obrada u tijeku", kratko su poručili. 

Ravnatelj: Ne znam je li trovanje hranom u pitanju 

OŠ Kamešnica u Otoku priključila se cjelodnevnoj školi u rujnu prošle godine u sklopu koje su djeci osigurali topli obrok. Kako škola nema osiguranu kuhinju koja bi mogla pripremati hranu za tristotinjak učenika, obroke je u početku donosila državna tvrtka Pleter. Ravnatelj Miroslav Jukić za Index je rekao da su promijenili dobavljača, pa im je sumnjivu hranu dostavio Studentski centar u Splitu. 

"Jedno dijete je u bolnici, ali još uvijek ne znam je li trovanje hranom u pitanju jer za sada nemamo sva izvješća i analize koje su odrađene kako bi se utvrdila zdravstvena ispravnost hrane. Za sada imam podatak da je Studentski centar uzeo uzorak obroka koji je podijeljen djeci te da je poslan na analizu. Daljnja izvješća nisam dobio", rekao nam je ranije ravnatelj Jukić. 

"U drugoj podjeli smo primijetili da nešto nije u redu s hranom"

Splitski Studentski centar, prema navodima ravnatelja, priprema istu hranu za učenike i studente, a u školu udaljenu 40-ak kilometara od Splita dostavlja je tvrtka za prijevoz hrane. Obroke zatim djelatnici škole poslužuju učenicima u blagovaonici. 

Foto: Index 
OŠ Kamešnica - blagovaonica prije uređenja, u kojoj je djeci poslužena hrana zbog koje se sumnja na trovanje dvadesetak učenika, od kojih je jedan hospitaliziran
​​
 

"Kada se prvoj grupi počela dijeliti hrana, odnosno grašak i tjestenina, nije primijećeno izgledom, mirisom i okusom da hrana nije ispravna. Ali poslije, u drugoj grupi, za sat vremena, kada su došli učenici viših razrednih odjela, primijećeno je da nešto nije u redu s hranom. Te obroke nismo podijelili učenicima viših razreda", ispričao je ravnatelj. 

Ravnatelj Jukić razgovarao je s djelatnicima škole kako bi utvrdio koliko je taj dan djece bilo u razredu, tko je konzumirao hranu i koliko ih je imalo želučanih tegoba 

"Njih se relativno dosta prijavilo da su imali želučane tegobe, konkretno dvadesetak učenika iz različitih razreda. Kazali su da su imali mučnine i probavne smetnje, ali još ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se radi o trovanju hranom jer nemamo dokaze", dodao je.

Otac nam je kazao da se sumnja na trovanje hranom i da je i njemu jasno da se radi o tome s obzirom na simptome i cijelu situaciju koja se odigrala u školi. 

SC: Sigurni smo da je hrana bila zdravstveno ispravna

Index je kontaktirao i splitski Studentski centar, koji je pripremao hranu za učenike. Rekli su nam da su uzorci poslani na analizu, ali i da su sigurni da oni nisu napravili propust.

"Moramo konstatirati da još uopće nije utvrđen stvarni uzrok tegoba učenika OŠ Kamešnica u Otoku, tako da se ne može tvrditi da se radi o učeničkom obroku. A ono u što smo sigurni jest da nema nikakve šanse da hrana pripremljena u Studentskom centru Split može biti uzrok bilo kakvih zdravstvenih tegoba", tvrde iz splitskog Studentskog centra.

"U našem se centru svakodnevno priprema preko 5000 obroka i do sada nemamo zabilježenu ni jednu primjedbu vezanu za zdravstvenu ispravnost hrane koja je pripremljena kod nas. Naglašavamo da je potpuno ista hrana, osim što je preuzeta u našem restoranu i prevezena u OŠ Kamešnica u Otoku, bila i toga dana na meniju u našem studentskom restoranu. Istu je konzumiralo preko 413 studenata i djelatnika.

Nismo primili niti jedan prigovor na kvalitetu iste ili prijavu o zdravstvenim tegobama studenata, a ni djelatnika. Zato smo i sigurni da je hrana koju smo pripremili i predali djelatnicima koji prevoze istu (a nisu djelatnici Studentskog centra) bila u potpunosti zdravstveno ispravna te smo sigurni da će to pokazati i nalaz mikrobiološke analize hrane. Uzorci se svakog jela ostavljaju kako bismo imali kontrauzorke i zaštitili sebe i konzumente", zaključili su.

Pročitajte više