Stigle nove informacije o zagađenom zraku u Zagrebu: "Nemojte boraviti na otvorenom"

Foto: iqair.com

KONCENTRACIJA lebdećih PM10 čestica danas je znatno niža nego u petak, no preporučuje se izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, osobito za osjetljive skupine građana, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“.

U petak uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan pokraj Našica zapravo su čestice pijeska iz pustinje Karakum.

Prema dostupnim podacima, one su sada u opadanju na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka u Hrvatskoj i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba.

"Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda", kažu iz Zavoda.

Grad Zagreb i Zavod "Dr. Andrija Štampar“ stoga preporučuju dodatne preventivne mjere opreza sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

Posebno upozorenje osjetljivim skupinama

To se posebice odnosi na osjetljive skupine – djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušače te osobe oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci kažu i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje Zagrepčana.

Ističu i da Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku.

Stanje kakvoće zraka će se kontinuirano pratiti i javnost će pravovremeno biti obaviještena.

Pročitajte više