Stigle nove satelitske snimke. SAD: Rusija priprema zalihe krvi

Foto: EPA

SJEDINJENE Države vidjele su da Rusija priprema zalihe krvi, približava vojnike ukrajinskim granicama i ubacuje više borbenih zrakoplova, rekao je u četvrtak u Bruxellesu američki ministar obrane Lloyd Austin, odbacujući ruske tvrdnje o povlačenju.

 

"I sam sam ne tako davno bio vojnik. Znam iz prve ruke da takve stvari ne radite bez razloga", rekao je Austin, umirovljeni general. "I sigurno ih ne radite ako se spremate otići kući", dodao je.

Moskva niječe da planira invaziju na svoju susjedu i rekla je ovaj tjedan da povlači dio vojnika. Rusko ministarstvo obrane objavilo je video za koji je rečeno da prikazuje više postrojba koje odlaze.

Maxar Technologies, privatna američka tvrtka koja prati gomilanje snaga, rekla je kako satelitske snimke pokazuju da je Rusiji, dok je povlačila dio vojne opreme iz blizine Ukrajine, stigla i druga oprema. 

"Vidimo kako lete u više borbenih i zrakoplova za potporu. Vidimo kako pojačavaju svoju spremnost u Crnom moru", rekao je Austin. "Čak ih vidimo kako pripremaju zalihe krvi."

Reuters je prvi izvijestio da je Rusija premjestila zalihe krvi prema ukrajinskim granicama, a čini se da su Austinove primjedbe prva javna potvrda tih obavještajnih podataka.

Jedna od najgorih kriza u više desetljeća

Svjetske sile sudjeluju u jednoj od najdubljih kriza u odnosima Istoka i Zapada desetljećima, boreći se oko utjecaja nakon hladnog rata i opskrbe energijom dok Moskva želi spriječiti Ukrajinu da se ikada pridruži vojnom savezu NATO-u.

Pobunjenici koje podupire Rusija i ukrajinske snage izmijenili su u četvrtak optužbe za ispaljivanje granata preko crte prekida vatre u istočnoj Ukrajini, a Kijev je rekao da su incidenti izgledali kao "provokacija" u vrijeme kada Rusija ima snage nagomilane na granici.

Austin je, govoreći u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, rekao da su izvješća o granatiranju zabrinjavajuća. "Još prikupljamo detalje, ali već neko vrijeme govorimo da bi Rusi mogli učiniti nešto poput ovoga kako bi opravdali vojni sukob", rekao je na konferenciji za novinare.

Rekao je da će Savez istražiti načine da poveća svoju vojnu spremnost jer Moskva raspoređuje "ruske snage tik do praga NATO-a".

Također je obnovio američka upozorenja o mogućim ruskim operacijama pod lažnom izlikom kako bi se opravdao napad, što je "igra koju smo vidjeli kako vode u prošlosti".

"Dakle, mi i naši saveznici ostat ćemo na oprezu", rekao je Austin.

Austin bi trebao otputovati u Poljsku, gdje će se sastati s američkim vojnicima. Istaknuo je kako je Bugarska u četvrtak prihvatila primiti američku vojnu tvrtku Stryker za zajedničku obuku.

Pročitajte više