POGLEDAJTE SNIMKE NEVREMENA IZ ISTRE Vjetar rušio stabla, ima štete, ozlijeđen Nijemac

Screenshot: IstraMet

KAKO je bilo i najavljeno, neke dijelove zemlje poharalo je nevrijeme. Prema prvim informacijama, najgore je bilo u Istri, gdje je, kako piše IstraMet, tramontana rušila stabla, a udari su dosezali do 130 km/h.



Vjetar je lomio grane, a lokalno čak i rušio stabla. Prema javljanju njihovih čitatelja, srušenih stabala bilo je na cesti od Novigrada do Brtonigle, dok su u široj okolici posvuda razbacani kontejneri i kante za smeće.

Najjači udari vjetra izmjereni su u Dajli (125 km/h), Novigradu (106 km/h) i Poreču (82 km/h).

IstraMet navodi kako će štete sigurno bili velike. U Novigradu je ogromno stablo palo na muzej Lapidarium, ali krov je na svu sreću izdržao. Srušenih stabala ima u Plavoj laguni, dok je tramontana u Poreču nosila crepove. Uz obalu je stanje bilo još nepovoljnije. U Poreču se nasukala jedrilica, a u luci je nastradalo nekoliko barki.

 

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca, vjetar je lomio grane, a lokalno čak i rušio stabla. Vatrogasci Poreštine i Umaštine imali čak 25 intervencija.

"Srušenih stabala bilo je na cesti od Novigrada do Brtonigle, dok su u široj okolici posvuda razbacani kontejneri i kante za smeće", izvijestio je Dino Kozlevac. Prema podacima istarske policije, tijekom nevremena, oko jedan sat, u autokampu Valkanela u Vrsaru uslijed jakih naleta vjetra na kamp prikolicu u vlasništvu 38-godišnjeg njemačkog državljanina palo je stablo, pri čemu je Nijemac lakše ozlijeđen.

Ozlijeđen Nijemac

"U prvoj zaprimljenoj dojavi govorilo se o više ozlijeđenih, no dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je lakše ozlijeđen samo 38-godišnji njemački državljanin kojemu je pomoć pružena na mjestu događaja, a potom je prevezen u pulsku Opću bolnicu", istaknula je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Dodala je kako je tijekom nevremena u porečkom autokampu Laguna grana pala na osobni automobil u vlasništvu 47-godišnjeg talijanskog državljana, pri čemu je pričinjena samo materijalna šteta.

Inače, tijekom noći je na istarskim prometnicama zabilježeno pet prometnih nezgoda, i to četiri na području Poreča te jedna u Labinu. U nesrećama nitko nije ozlijeđen, već je uglavnom došlo do naleta na srušena stabla. U 3.40 sati u blizini porečkog lukobrana nasukala se talijanska jedrilica u kojoj je bilo sedam osoba, no nitko nije ozlijeđen. Njih je plovilo porečke Lučke uprave odvezlo na kopno.

Što se tiče oborina, kao i kod prošlih ovoljetnih fronti, tijekom noći nisu zabilježene značajnije količine, a prema podacima Istrameta do dva sata ujutro obilnija kiša pala je jedino na Umaštini (32 mm) i Rovinjštini (23 mm).

Pročitajte više