Stipe Mesić osoba godine, Dražen Budiša ne-osoba, Ana Lučić ljiga godine

STIPE MESIĆ je "osoba godine", a Dražen Budiša "neosoba godine" po izboru slušatelja utjecajnog zagrebačkog Radija 101.

U finalnom krugu izbora, među osobama godine nalazili su se Janica Kostelić, akademik Ivan Supek, Ante Kostelić i Vesna Pusić, a među "neosobama" biskup Juraj Jezerinac, Ivica Račan, Dražen Budiša, Zdravko Mamić i Ljubo Ćesić Rojs.

Izbor za 2002. godinu zaključen je 1. siječnja 2003. u 17 sati.

Gospodin Dražen Budiša, predsjednik HSLS-a, titulu negativca godine uvjerljivo je osvojio drugi puta za redom, dok je prošle godine "osobom godine" proglašena bila Vesna Pusić, šefica HNS-a.

Dražen Budiša nije želio dati izjavu za Radio 101. U eteru Radija 101 nakon samog izbora pojavio se Stipe Mesić, prema slušateljima "predsjednik po mjeri građana". Na komentar voditeljice da doista po visini jest po njenoj mjeri (1m 60cm), Mesić je uz smijeh prepričao vic na račun svoje i Račanove visine: "kad me Račan zove, veli `dugi, idemo".

Mesić je prepričao i anegdotu s prosvjeda na Trgu žrtava fašizma kad ga je jedan prosvjednik pokušao udariti drškom zastave. Na pitanje voditeljice je li mu uzvratio, Mesić je odgovorio "Ne, oteo sam mu je."

Mesić se dotakao i ozbiljnih tema. Što se tiče slučaja generala Bobetka, izjavio je da je to pitanje sada u rukama liječnika, a da država mora provoditi svoje zakone.

Ostaje ipak dojam da predsjednik, tko god on bio, titulu osobe godine, ispred najbolje svjetske sportašice Janice Kostelić, može osvojiti samo u pretjerano ispolitiziranoj naciji.

Stipe Mesić, inače,  pobijedio je i u izboru "negativca godine" drugog zagrebačkog radija, radija Plavi 9, kojeg uređuje Miljenko Manjkas, urednik emisije Motrišta iz doba HDZ-a.

Ana Lučić - "Ljiga godine"

Ana Lučić osvojila je titulu Ljige godine po izboru slušatelja Radija 101. Izjavu koja joj je donijela titululu gospođa Lučić iznijela je tijekom Gay parade u Zagrebu.

"Tu zdravih Hrvata nema. A Židovi i Srbi ako hoće da rade pederske, neka idu u Izrael i tamo rade parade" - izjavila je gospođa Lučić, radikalna hrvatska desničarka.

Ana Lučić titulu je odnijela ispred drugoplasiranog Ćire Blaževića, odnosno njegove izjave:

"Može doć sad, u pi*ku materinu, Račan i istjerat Ćiru, u pi*ku materinu, i reć dat ću vam 100 miljona. Ali trener ide kad igrači to hoće."

S izjavom u sličnom stilu Ćiro je u kategoriji "ljige godine" pobijedio prošle godine kada je Radiu 101 među ostalim poručio "Vi niste katolici? Vi ste ku*ac je*o vas bog".

Najava rata "hrvatskoj dekadenciji"

Ana Lučić pobjednicom je proglašena 1. siječnja u 16 sati i 30 minuta.

Zamoljena da komentira svoju nagrađenu izjavu, Ana Lučić rekla je: "Ja i dalje stojim uz tu izjavu koju sam dala o gay paradi. Protiv pomodnih provokacija, prenemaganja i zavođenja hrvatske mladeži možemo se i hoćemo boriti. Za sljedeću godinu najavljujem rat hrvatskoj dekadenciji i ograničenom suverenitetu"

Inače, Ana Lućić radikalna je hrvatska desničarka, nedavno izbačena iz stranke Mladena Schwarza, kojoj je time broj članova prepolovljen.

Kuda može osoba koju je i Schwarz izbacio iz stranke?

Iznenadili biste se. Prema neslužbenim, ali ozbiljnim izvorima, Ana Lučić u skoro vrijeme mogla bi pristupiti bloku Ivića Pašalića.

Pročitajte više