KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stipić nakon sastanka s vladom: Najviše smo iznenađeni neisplatom jubilarnih nagrada

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

DANAS je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan prvi krug pregovora između pregovaračkog odbora vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima.

Pregovori su se održali u tri sastanka, s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te na kraju s predstavnicima državnih službi.

>> Sindikati odbili odustati od povišice, božićnice i regresa

Vlada je zatražila od sindikata da odustanu od isplata božićnica, regresa i jubilarnih nagrada u ovoj godini te da prihvate suspenziju rasta osnovice prema kojoj je plaća u 2020. trebala rasti za 4%.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić oglasio se nakon sastanka na stranici sindikata. 

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

"Ozračje u kojem se odvijao današnji sastanak predstavnika vlade i reprezentativnih sindikata javnih službi nije se razlikovalo od konzultativnog sastanka održanog  23. travnja. Sastanak je obilježilo međusobno nepovjerenje, neumjesna upadanja u riječ i neuvažavanje izrečenog. Za razliku od prvog sastanka, na današnjem sastanku predstavnici vlade bili su konkretniji kako u pogledu svojih namjera tako i u pogledu objašnjenja što stoji iza namjera vlade. Hajdemo odmah na početku prenijeti ono najvažnije o namjerama, a potom i o pozadini vladinih poteza.

U vladi zasad (ta izbori su na pomolu, opaska autora) ne žele smanjivati plaće. Moratorij, bez vremenskog ograničenja, na ugovoreno povećanje osnovice za izračun plaće u lipnju i listopadu - prvi je dio plana vlade. 

Osim što ne bi bilo povećanja osnovice prvo za 2%, a potom još za 2%,  u 2020. radnicima u javnim službama ne bi bio isplaćen regres i božićnica koji su za ovu godinu ugovoreni u iznosu od 1500 kn. 

Najveće iznenađenje sudionica i sudionika sastanka sa sindikalne strane izazvao je prijedlog da u ovoj godini nema ni isplate jubilarnih nagrada.

Toliko o restrikcijama koje iz vlade predlažu, a sad  rečenica-dvije i o razlozima kojima su se u vladi vodili prilikom predlaganja nepopularnih mjera štednje na korisnicima proračunskog novca. Uz podbačaj u turizmu, što se kao mantra ponavljalo i na prvom sastanku, ministar Ćorić nedvosmisleno je objasnio kako su ove proračunske uštede, koje je on nazvao simboličnim, preduvjet da rejting agencije i banke omoguće Hrvatskoj zaduživanje pod povoljnijim uvjetima.

Sastanak je, najvećim dijelom, protekao u međusobnim uvjeravanjima ekonomskih i makroekonomskih stručnjaka s obje strane o postojanju ili nepostojanju potrebe za  rezanjem plaća i ukidanjem materijalnih prava u vrijeme gospodarske krize. Dosta se govorilo o pravnom aspektu cijele situacije. Sindikati smatraju da pregovori o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora ne mogu započeti bez  poštivanja međusobno dogovorene procedure (pisani prijedlog i 15 dana za očitovanje), dok predstavnici vlade, pozivajući se na dosadašnju praksu i urgentne okolnosti, drže da  nema prepreka za početak pregovora.

Što još spomenuti? Sa sindikalne strane upozoreno je da jubilarnu nagradu nije moguće ukidati i iz razloga što je ona nekim radnicima u ovoj godini već isplaćena. Ovaj restrikcijski prijedlog  neprovediv je zbog diskriminacije koju bi proizveo i zbog nemogućnosti retroaktivne primjene.  Također, od stane pojedinih sindikalista istaknuto je kako će ovaj puta provesti izjašnjavanje članstva iako to nisu provodili prilikom potpisivanja TKU-a.

Na kraju evo nekih akcenata iz izlaganja predstavnika Preporoda.

Uvodno je ukazano na nekorektnost vlade koja o svojim namjerama prvo izlazi u novinama, a potom pred svoje socijalne partnere.  Potom je ukazano na izjavu ministra Ćorića koji je u javnom istupu spomenuo povlašten položaj radnika u javnim službama. U situaciji kada netko u školi radi za 3250 kn, a netko prima naknadu za nerad 4 000 kn, kad  učitelj radi za 6000 kn, a neko prima povlaštenu mirovinu skoro 12 tisuća kn, kad učitelj iz svoga džepa plaća dio troška za prijevoz na posao, a netko se vozika bilo kamo i bilo kada vlakom s 50% popusta itd. nekorektno je i neprimjereno govoriti o povlaštenicima u javnom sektoru - naglašeno je u izlaganju predstavnika Preporoda. Na kraju je iznesen i prijedlog ministru Mariću , da prije nego što krene u pregovore s bankama i agencijama, sreže plaće u državnim poduzećima, raznoraznim agencijama kao i sve povlaštene mirovine koje prelaze npr. 6000 kn. Na sastanku su vladu predstavljali ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. Nije dogovoren termin novog sastanka, ali jest dogovoreno da će do kraja dana sindikati dobiti pisani prijedlog vladinih zahtjeva te financijske učinke provođenja na sastanku spominjanih restrikcija."

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više