Stišale se napetosti u Perzijskom zaljevu, cijene nafte stabilne

Foto: EPA

CIJENE nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon stišavanja napetosti u Perzijskom zaljevu i mješovitih podataka o zalihama u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,67 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,71 dolara.

Tržišta je uznemirila vijest da je Iran u Perzijskom zaljevu zaplijenio strani tanker. Napetost je jenjala nakon što je Teheran objavio da je brod krijumčario gorivo, prevozeći oko 6.200 barela nafte.

Posrijedi je brod koji je otegljen nakon što je poslao poziv u pomoć. Američki dužnosnici izjavili su da nisu sigurni je li tanker zaplijenjen ili spašen.

Velika Britanija poručila je prije nekoliko dana da namjerava braniti svoje brodarske interese u regiji. Zapovjednik američkog centralnog zapovjedništva general Kenneth McKenzie kazao je nakon učestalih napada na tankere da će SAD "agresivno" osiguravati slobodan promet u Perzijskom zaljevu.

"Reakcija cijena ponovo pokazuje da sukob na Bliskom istoku ni izdaleka nije riješen i napetosti bi se u svakom trenu mogle rasplamsati. No nafta se i dalje isporučuje pa će se cijene nakon kratkotrajnog skoka vjerojatno ponovo stabilizirati", smatra analitičar švicarske banke UBS Giovanni Staunovo.

Nestalni podaci o zalihama nafte

Podaci američke vlade o zalihama u prošlom tjednu bili su mješoviti. Tako su zalihe sirove nafte pale za 3,1 milijun barela, ali su zalihe benzina na vrhuncu sezone vožnje u SAD-u porasle za 3,6 milijuna barela. Porasle su i zalihe derivata, uključujući lož-ulje, i to za 5,7 milijuna barela.

Povećanje zaliha benzina "posebno je neobično s obzirom na to da je riječ o tjednu nakon produljenog vikenda zbog Dana nezavisnosti", upozoravaju analitičari njemačkog Commerzbanka.

Cijene je zakočila i prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Kini uvesti dodatne carine. Nervoza se stišala tek nakon vijesti o nastavku razgovora Kine i SAD-a kako bi se riješio trgovinski rat koji usporava globalni gospodarski rast.

Pročitajte više