Stiže grmljavinsko nevrijeme s tučom, crveno upozorenje za Zagreb i Osijek

Foto: Josip Regovic/Pixsell

DHMZ I Ravnateljstvo civilne zaštite upozorili su na grmljavinska nevremena koja se očekuju popodne u zagrebačkoj i osječkoj regiji zbog čega je upaljeno crveno upozorenje Meteoalarma.

> Slike i snimke nevremena šaljite nam na desk@index.hr

Crveno upozorenje za zagrebačku i osječku regiju

U zagrebačkoj i osječkoj regiji prognozira se grmljavinsko nevrijeme s tučom. U kninskoj i karlovačkoj regiji na snazi je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala. Narančasto upozorenje izdano je i za velebitski kanal zbog jakog vjetra.

Na Meteolarmu se navodi kako je upozorenje za Zagreb na snazi od 15 sati do ponoći, dok je za Osijek od 17 sati do ponoći.

HT: Zaštitite opremu

"Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme pa preporučujemo da isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice"; poručio je HT svojim korisnicima.

Detaljna prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska

Većinom sunčano, vruće i sparno. Popodne i navečer jače naoblačenje s izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme s tučom. Vjetar slab, navečer umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, prolazno s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 37 °C.

Središnja Hrvatska

Većinom sunčano. Popodne sa sjeverozapada jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme s tučom. Slab i umjeren jugozapadni vjetar popodne će naglo okrenuti na do jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar, ponegdje na udare i olujan. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 36 °C.

Gorski kotar i Lika

Većinom sunčano, vruće i sparno. U drugom dijelu dana lokalno jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina, moguće i izraženiji. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, navečer i krajem dana do jak sjeveroistočni, prolazno na udare i olujan. Najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 33 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu, ponegdje i umjerenu naoblaku. Tijekom poslijepodneva i večeri uz više oblaka mjestimice je moguća kiša i poneki pljusak s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će poslijepodne okrenuti na sjeverozapadni vjetar, a krajem dana i u noći na buru koja će jačati na umjerenu do jaku. More će biti malo, ponegdje do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 21 i 24, u unutrašnjosti Istre između 16 i 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom između 29 i 33 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, vruće i sparno. Uz više oblaka poslijepodne ponekog pljuska može biti u unutrašnjosti Istre, a prema večeri su mjestimični pljuskovi izgledni i drugdje, moguće i izraženiji. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu okrenut će na jaku buru, pod Velebitom s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 35 °C.

Dalmacija

Sunčano, vruće i sparno. U unutrašnjosti je uz dnevni razvoj oblaka malo vjerojatan poneki pljusak u poslijepodnevnim satima. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu na dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 35 °C.

Pročitajte više