Stiže nova promjena, a onda se vraćaju nesnosne vrućine. Meteorolozi otkrili kad

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, WXCharts

PRED nama je nova promjena vremena, ali samo kratkotrajna. Prognostičari najavljuju povratak nesnosnih vrućina.

Danas pretežno sunčano, a sutra pljuskovi

Na Jadranu će još samo noćas puhati umjerena do jaka bura, a zatim danju sunčano, ponegdje i vedro uz vjetar s mora. Na kopnu će ipak biti malo više oblaka, od četvrtka opet i lokalnih pljuskova, koji će sutra izostati jer nad našim područjem prolazno ima manje vlage te nema izraženih fronti i sustava, piše u svojoj prognozi HRT.

Stoga će na istoku biti pretežno sunčano, popodne ipak uz umjeren razvoj oblaka. Jutro razmjerno svježe uz temperaturu od 13 do 15°C, a popodne vrlo toplo, oko 28°C. Samo će povremeno u Podunavlju puhati do umjeren sjeverozapadnjak, a mjestimice u središnjoj Hrvatskoj jugoistočnjak, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, poslijepodne uz više oblaka, no uglavnom visokih, prozirnih. Najviša temperatura od 27 do 29°C. 

Podjednaka dnevna temperatura uz sunčano vrijeme bit će i na sjevernom Jadranu, a ujutro od 18 do 22°C. Noću će puhati umjerena bura, podno Velebita ponegdje i jaka, koja će danju oslabjeti i okrenuti na vjetar s mora. U gorju i unutrašnjosti Istre jutro svježe, između 10 i 13°C, a tijekom uglavnom sunčanog dana temperatura će porasti na vrijednosti od 25 do 28°C. 

U Dalmaciji obilje sunca te vruće poslijepodne. Još će u noći i ujutro puhati umjerena, lokalno i jaka bura, koja će danju okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenome moru i sjeverozapadnjak. Pritom će more biti malo do umjereno valovito, temperature između 22 i 24°C. 

I na jugu Hrvatske podjednako toplo more, a danju sunčano, na otocima i vedro te vruće uz temperaturu oko 30°C. Ujutro duž obale toplo, oko 20°C, a u zaobalju ipak koji stupanj niža temperatura. Nakon bure, već će prijepodne zapuhati zapadnjak i sjeverozapadnjak. 

Vraćaju se nesnosne vrućine

Idućih dana na Jadranu pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće, osobito za vikend. Na sjevernom će dijelu ipak povremeno biti više oblaka, a uglavnom u petak i pokojeg pljuska. Danju će puhati vjetar s mora - jugozapadni i sjeverozapadni. 

U unutrašnjosti u četvrtak i petak opet promjenljivo, uglavnom uz popodnevne pljuskove s grmljavinom. U subotu pak sunčanije, ujutro uz moguću kratkotrajnu maglu. Bit će stabilnije, no popodne je još poneki pljusak moguć u gorju. Temperatura će porasti, pa nam se za vikend vraćaju ljetni vrući dani.

I meteorolog Dnevnik.hra Darijo Brzoja najavljuje povratak nesnosnih vrućina - već za ovaj vikend.

"Idući dani donijet će nam blagi porast temperature, ali i dalje neće biti nesnosnih vrućinama, do kojih bi moglo doći tek od vikenda, odnosno od nedjelje", prognozira Brzoja.

"U četvrtak postoji mogućnost za pokoji ljetni pljusak, ali je vjerojatnije da će kiša padati u petak. U subotu će vjerojatnost kiše ponovno biti manja. Također, u narednim će danima biti sve toplije.

Na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a potom, u subotu, i sjeverozapadni vjetar. Samo u četvrtak i petak je na sjevernom dijelu Jadrana moguć lokalni kratkotrajni pljusak. Osim toga, bit će sunčano, vrlo toplo, a mjestimice i vruće", dodaje meteorolog.

Paklene vrućine stižu u Europu

"Nove paklene vrućine prijete zapadu Europe već za 7 dana. Prema ECMWF-u, toplinski val mogao bi pogoditi područje koje je zahvatio i prošli toplinski val, dok će se naši krajevi nalaziti na granici", javlja Istramet.

Pročitajte više