Stižu nam kiša, bura i grmljavinska nevremena. I pad temperatura

Foto: Robert Anic/PIXSELL, DHMZ

DANAS će prevladavati djelomice sunčano, ali i nestabilno vrijeme. Povremeno će biti oblačnije, a malo kiše ili lokalni pljuskovi s grmljavinom mogući su osobito u središnjim i gorskim predjelima te na sjevernom Jadranu.

Najsunčanije će biti u Dalmaciji gdje će se zadržati uglavnom suho. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, poslijepodne u okretanju na jugo i jugozapadnjak. Najviša temperatura od 25 do 30 °C, samo u Dalmaciji ponegdje malo viša, javlja DHMZ.

Prognoza po regijama

Evo kako današnja prognoza izgleda po regijama.

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano i nestabilno, pa je moguć i poneki pljusak, uglavnom u zapadnoj Slavoniji i Posavini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna od 27 do 30 °C.

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano i nestabilno. Povremeno će biti oblačnije uz malo kiše ili lokalne pljuskove s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 17, a najviša dnevna od 25 do 28 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano i nestabilno. Povremeno će biti oblačnije uz malo kiše i lokalne pljuskove s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 15, a najviša dnevna od 23 do 27 °C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano i nestabilno. Povremeno će biti oblačnije, a moguće je i malo kiše ili lokalni pljuskovi s grmljavinom. U noći i ujutro slaba i umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a zatim jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 18 i 22, a najviša dnevna od 25 do 29 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno, no zadržat će se suho. U noći i ujutro slaba i umjerena bura, potom jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 20 i 23, a najviša dnevna uglavnom od 28 do 31 °C.

Na snazi je i meteoalarm

Za danas je na snazi žuti meteoalarm i to zbog grmljavinskog nevremena te bure. Meteoalarm je na snazi za gospićku regiju u kojoj su danas mjestimice mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, za koje su šanse preko 60 posto. Iz istih razloga na snazi je žuti meteoalarm za riječku regiju, gdje je vjerojatnost grmljavine preko 70 posto.

Žuti meteoalarm na snazi je i za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal i to zbog pojačane bure s najjačim udarima vjetra od 65 do 76 km/h.

Meteoalarm upozorava da se lokalno očekuju potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru, poručili su.

Sutra sve više kiše, stiže zahlađenje

Sutra nas očekuje promjenljivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj unutrašnjosti. Najmanje oborine očekuju se u Dalmaciji gdje će se veći dio dana zadržati pretežno sunčano.

Kiša će biti češća krajem dana i u noći na nedjelju. Na kopnu će poslijepodne zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jugo koje će na sjevernom dijelu okrenuti na buru.

Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 12 do 17, na Jadranu od 18 do 23, a najviša dnevna na zapadu od 21 do 26, u Dalmaciji i na istoku zemlje od 25 do 30 °C.

Meteoalarm i sutra na snazi

Zbog mogućih izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, sutra je za najveći dio zemlje na snazi žuti meteoalarm. Tako je za osječku i riječku regiju žuti meteoalarm na snazi zbog izraženijih pljuskova s grmljavinom za koju je vjerojatnost veća od 50 posto.

U zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, kninskoj i splitskoj regiji moguća je lokalno obilna kiša. Očekuje se da će pasti od 20 do 40 mm kiše po metru četvornom.

Osim toga, u istim regijama se očekuje i grmljavina te grmljavinsko nevrijeme, zbog čega je također na snazi žuti meteoalarm.

Kiša i početkom tjedna

Nestabilno vrijeme koje će početi danas proširit će se zemljom tijekom vikenda pa će prevladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom.

Ponegdje će oborina biti obilna, a moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme - u subotu na zapadu, a u nedjelju na istoku i jugu zemlje. Bit će svježije, a prema trenutnim izgledima vremena kiša će se nastaviti i početkom sljedećeg tjedna.

Pročitajte više