Stižu nova nevremena. U Zagorju pala tuča, upozorenja za cijelu zemlju

Foto: DHMZ, Bruno Fantulin/PIXSELL

OLUJNO nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnijelo je dva života u Zagrebu i dva u Slavoniji, u glavnom gradu Hrvatske više je desetaka ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta je velika.

>> DHMZ izdao veliko priopćenje, strašni prizori iz Slavonije. Novi apel Zagrepčanima

Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Zagrebu je nosilo sve pred sobom. Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo.

Nevrijeme je zahvatilo nekoliko županija, no najveće štete i najviše ozlijeđenih je u Zagrebu. 

DHMZ najavljuje nova nevremena

Atmosfera je i dalje nestabilna nad kopnom pa su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Mjestimične kiše može biti već večeras. Zbog toga je za danas na snazi žuto upozorenje meteoalarma za zagrebačko i karlovačko područje. U ostatku zemlje danas se ne očekuju nevremena.

Nevrijeme je večeras preko Slovenije stiglo u Zagorje. Crni, gusti oblaci s grmljavinom zahvatili su najprije kumrovečki i klanječki kraj, a čitatelji javljaju i kako je u Klanjcu i Kraljevcu na Sutli padala tuča veličine oraha, no nije bila jako gusta, javlja Zagorje.com.

Za sutra narančasto upozorenje zbog nevremena za skoro cijelu zemlju

Sutra će, prema prognozi DHMZ-a, biti sunčano uz promjenjivu naoblaku i nestabilno. Već u noći i ujutro na zapadu kiša, a osobito od sredine dana raste vjerojatnost za lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu. Ponegdje je izgledno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar. 

U Dalmaciji pretežno sunčano, a krajem dana se i na sjevernom dijelu očekuju pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, navečer prolazno jak sjeverni vjetar. Najniža temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna između 27 i 32 na kopnu, na Jadranu od 31 do 36 °C.

Izdano je narančasto upozorenje za cijelu zemlju zbog mogućih grmljavinskih nevremena. Samo je na dubrovačkom području na snazi crveno upozorenje na toplinski val.

"BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava Meteoalarm.

I u subotu narančasto upozorenje

Promjenjivo i nestabilno nastavit će se i u subotu. U unutrašnjosti, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimice će biti pljuskova i grmljavina, lokalno i grmljavinskog nevremena. Najviše nestabilnosti očekuje se sredinom dana na sjevernom Jadranu, a navečer u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, zbog čega će i za ta područja na snazi biti narančasti alarm.

U nedjelju stabilizacija uz sve više sunca, još uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Istre uz poneki popodnevni pljusak, a ujutro je na kopnu moguća kratkotrajna magla. Ponedjeljak će biti pretežno sunčan.

Pročitajte više