Stižu novi detalji o ženi koja je rodila mrtvi plod na trajektu. Poslana i inspekcija

Ilustracija: Miroslav Lelas,Zeljko Hladika/PIXSELL

MINISTAR Vili Beroš poslao je zdravstvenu inspekciju u KBC Split nakon što je trudnica s Brača jučer satima čekala hitni medicinski prijevoz u Split, a jutros je, nakon što je otpuštena iz bolnice, rodila mrtvi plod na trajektu.

"Informirani smo o događaju te smo u tijeku prikupljanja svih relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija te ćemo po dobivanju istih u najkraćem periodu odlučiti o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove u kojoj je pacijentici pružena zdravstvena skrb", rekao je ministar Vili Beroš za Index.

"U međuvremenu smo odlučili poslati zdravstvenu inspekciju u KBC Split", rekao je Beroš.

Podsjetimo, trudnica iz Supetra nije isplovila prema Splitu hitnim medicinskim gliserom, nego helikopterom, nakon nekoliko sati čekanja. Kada je napokon došla u splitsku bolnicu, liječnici su ustanovili da je plod mrtav. Poslali su je kući, a ona je jutros porodila mrtav plod u automobilu u garaži trajekta kojim se vraćala iz splitskog KBC-a.

Šef Ginekologije u KBC-u Split: Nije bila hitni pacijent, ovakve se stvari događaju

Šef Klinike za ženske bolesti i porode u KBC-u Split dr. sc. Marko Dražen Mimica za Slobodnu Dalmaciju rekao je da se "ovakve stvari događaju". 

"Moram naglasiti da se radilo o trudnoći od tri mjeseca i ističem da se ovakve situacije događaju. Radilo se o mrtvom plodu, ali pobačaj još uvijek nije krenuo. Isto tako, moram istaknuti da trudnoća ne bi bila spašena, da je kojim slučaj trudnica bila dovedena u bolnicu nekoliko sati ranije, jer je plod po svemu sudeći bio nekoliko dana mrtav", rekao je Mimica. 

"Trudnica je dolaskom u bolnicu podvrgnuta standardnom medicinskom postupku, prema svim zakonitostima naše struke. Obavljeni su laboratorijski nalazi, pregledana je. Nakon što je dobila tablete za pripremu pobačaja otpuštena je kući, u dogovoru s pacijenticom, s time da joj je preporučeno kako bi bilo dobro da ostane u Splitu", nastavlja. 

Kaže da je praksa u ovakvim slučajevima pacijentice puštati kući te da je pacijentica dobila tek pripremne tablete, no da je pobačaj uranio. 

"Dobila je prve tablete, porođaj je uranio"

"Inače, kod svih takvih slučajeva pacijentice otpuštamo kući. One u bolnici ostaju dva dana, kada dođu po druge tablete koje izazivaju pobačaj. Nažalost, moram naglasiti, ne zbog pripremnih tableta, nego zbog toga što se tako dogodilo, kod trudnice je pobačaj krenuo ranije i dogodilo se što se dogodilo", tvrdi dr. Mimica.

Jedini razlog zbog kojeg je pacijentica trebala biti ostavljena na liječenju u bolnici je, kaže, medicinska indikacija.

"Ovakva stanja u ginekologiji nisu hitna i moram reći da liječnik ne može voditi brigu o tome je li netko živi na Braču, u Imotskom, Vrgorcu ili negdje drugdje, kao što i ne zna kakvo će vremenske prilike biti u trenutku kada se žena treba vratiti u bolnicu. Pacijentica ni u jednom trenutku nije bila životno ugrožena i nije mogla dobiti sepsu, kao što se spekulira. Zaista mi je žao što su ljudi imali ovakvo iskustvo, ali ističem da je na splitskoj Ginekologiji žena dobila svu potrebnu pomoć i njegu", rekao je. 

Dodao je kako se pacijentica sada, budući da je došlo do pobačaja, ponovo nalazi u bolnici i da će ondje biti koliko god to bude potrebno.

Šef Hitne: Gliser nije mogao isploviti zbog lošeg vremena

HDZ-ov šef Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić za Slobodnu je dao izjavu o prijevozu trudnice u splitsku bolnicu dan ranije. Kazao je kako gliser zbog lošeg vremena nije mogao isploviti. 

"Zapovjednik glisera je zaključio kako nikakvo isplovljenje u utorak ne dolazi u obzir, budući da je puhao jak vjetar, bilo je mora i tramuntana je stvarala valove koji bi tukli gliser u pramac i u takvim uvjetima trudnica nije mogla gliserom biti transportirana u Split", kazao je. 

Kako Slobodna neslužbeno doznaje, nakon toga je pozvan vojni helikopter te je njegovoj posadi rečeno kako u Supetru ima hitan slučaj koji treba prijevoz do Splita, no u isto vrijeme je došao poziv trudnice iz Starog Grada na Hvaru koja je upravo počela rađati dijete pa je helikopter prvo pokupio na nju i na povratku ukrcao trudnicu s Brača te s njih obje doletio u Split. 

Gradonačelnica Supetra: Oba glisera hitne pomoći bila neispravna, čekala je helikopter

Za slučaj se doznalo kada je gradonačelnica Supetra Ivana Marković jutros na Facebooku objavila da se trudnica s Brača jučer u 8 sati javila na Hitnu u Supetru nakon što je počela krvariti, ali kako su oba glisera hitne pomoći bila neispravna, žena je satima čekala na helikopter koji će je prevesti u Split. Kaže da je helikopter poletio tek u 11 sati.

>> "Trudnicu s Brača poslali doma iz splitske bolnice. Rodila mrtvi plod na trajektu"

U međuvremenu je suprug trudnice, koji je krenuo trajektom, stigao u Split prije nje. Nažalost, liječnici nisu mogli spasiti dijete, pa je žena vraćena kući uz lijekove za induciranje pobačaja, piše Marković.

Tijekom noći je trpjela velike bolove pa je sljedeći dan ponovo trajektom krenula prema Splitu. Tijekom plovidbe je rodila u automobilu na trajektu, a pomagao joj je suprug, kaže Marković.

Upite o ovom slučaju smo poslali splitskoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije. Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

Pročitajte više