Stižu obilna kiša, grmljavinsko nevrijeme i olujni vjetar: "Potop pred vratima"

Foto: DHMZ/X

Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, iznadprosječno toplo i pogotovo na moru vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas.

Glavnina kiše bit će navečer i u noći, a osobito na Jadranu i u predjelima uz njega očekuju se pljuskovi s grmljavinom, ponegdje obilni.

Vjetar će biti slab i umjeren jugoistočni i južni, u gorju i jak s olujnim udarima, krajem dana prolazno zapadni.

Na Jadranu će pugati jako i olujno jugo, navečer će na sjevernom dijelu oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura će se većinom kretati od 13 do 18 °C, na istoku malo viša.

Civilna zaštita: Upozorenje na kišu, vjetar i grmljavinsko nevrijeme

Ravnateljstvo civilne zaštite podsjetilo je da je danas na snazi narančasto upozorenje na vjetar i grmljavinsko nevrijeme, izdano je isto upozorenje i za kišu.

"Potop pred vratima"

IstraMet je ranije poručio kako će se u drugom dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak intenzivan kišni val premjestiti preko cijelog Jadrana, a danas je, uz satelitsku snimku, istaknuo: "Potop pred vratima!"

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska: Promjenjivo oblačno te većinom suho, uglavnom prijepodne sunčana razdoblja. Vjetar većinom umjeren jugoistočni i južni, kasno poslijepodne i navečer lokalno na udare jak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 21 °C.

Središnja Hrvatska: Umjereno do pretežno oblačno, ujutro mjestimice magla, a kiša se očekuje uglavnom navečer i u noći. Vjetar slab, sredinom dana zapuhat će umjeren južni i jugoistočni, krajem dana u okretanju na prolazno jak zapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 16 i 19 °C.

Gorski kotar i Lika: Pretežno oblačno uz povremenu kišu, glavninom navečer kad se mjestimice očekuju obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, ponegdje i jak s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od 10 do 16 °C.

Istra: Promjenjivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima, krajem dana i u noći mjestimice grmljavinom te obilnim oborinama. Puhat će jugo koje će prijepodne pojačati na pojačano do vrlo jako s olujnim udarima, zatim ponegdje i olujno, a u noći slabjeti i okretati na jugozapadni vjetar.

More će prijepodne pojačati umjereno valovito do valovito, zatim mjestimice i jače valovito, a u drugom dijelu noći slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 13 do 16 °C.

Sjeverni Jadran: Pretežno oblačno, povremeno kiša, a osobito navečer i pljuskovi s grmljavinom, mjestimice izraženiji i obilni. Puhat će jako i olujno jugo te južni vjetar, navečer u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 13 i 17 °C.

Dalmacija: Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Navečer i u noći na ponedjeljak glavnina kiše, ponajprije na sjeveru ponegdje obilni te izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će jako i olujno jugo, na kraju dana na sjeveru u slabljenju. Najviša dnevna temperatura između 15 i 18 °C.

Što nas čeka sutra?

Ujutro na kopnu mjestimice magla. Na istoku zemlje sunčana razdoblja i uglavnom bez oborine.

Zapuhat će umjeren jugoistočni i južni vjetar, u gorju i jak s olujnim udarima, krajem dana prolazno zapadni. Na Jadranu jako i olujno jugo, navečer će na sjevernom dijelu oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura većinom od 14 do 19 Celzijevih stupnjeva.

 

Pročitajte više