Stižu paklene vrućine pa drastično zahlađenje, u Zagrebu će biti samo 13°C

Ilustracija: Josip Regovic/PIXSELL

NAKON vrućeg i sparnog tjedna, ujedno i posljednjeg tjedna kolovoza, čini se da nam prvi tjedan rujna donosi izraženiju promjenu vremena. 

Naime, još do ponedjeljka nas očekuje vruće i sparno vrijeme. Istovremeno će u Hrvatskoj biti povećana opasnost od još jednog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. 

Bit će pretežno sunčano, samo uz rijetke mjestimične pljuskove, uglavnom u kopnenom području. 

No, kako Zoran Vakula javlja u svojoj prognozi za HRT, početkom novog tjedna sve je  vjerojatnija izraženija promjena vremena, uz češću i obilniju kišu te pad temperature, a na Jadranu i nevere, uz najprije jugo, zatim i buru.

Do ponedjeljka vruće i sparno

Prognozu za dane pred nama je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

"U četvrtak će na istoku Hrvatske biti većinom suho i sunčano, ujutro u Posavini uz maglu. Popodne je poneki pljusak moguć samo iznad gorja, a dnevna temperatura bit će od 30 do 33°C.

Vruće i sparno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje također može biti jutarnje magle. Popodne i navečer pak raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu koji ponegdje mogu biti i intenzivniji.

Pljuskovi, pa i izraženiji, mogući su i u gorju te unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima sjevernog Jadrana većinom će biti suho i sunčano. Jutro po kotlinama ponegdje maglovito, a sumaglice i magle može biti i na moru koje će biti mirno ili malo valovito. Najniža temperatura zraka oko 15°C u gorju te od 20 do 25°C uz more, a najviša dnevna između 28 i 33°C.

Pretežno sunčano i vruće bit će i na srednjem i južnom Jadranu, ali u unutrašnjosti Dalmacije popodne ipak uz umjerenu naoblaku. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, a danju jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti mirno ili malo valovito, temperature od 26 do čak 28°C ponegdje na jugu - nekima vjerojatno i previsoke za osvježenje”, prognozirala je. 

Početkom tjedna obilna kiša, pad temperature i bura

Dodaje kako je od ponedjeljka nadalje sve vjerojatnija izraženija promjena vremena.

"Do kraja ovoga tjedna na kopnu će biti većinom sunčano, a vrućinu i sparinu ponegdje mogu prekinuti lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Najveća je vjerojatnost za njih u zapadnim predjelima, posebice uz gore i planine. No, početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija izraženija promjena vremena - ponegdje uz moguću obilniju kišu, na Jadranu i nevere, te pad temperature, u ponedjeljak i jako jugo, zatim buru. No do tada ljubitelji ljeta mogu uživati u suncu i vrućini, pa i vrlo toplom moru, oko Lastova čak i temperature od 28°C. U noći i ujutro puhat će povremeno umjerena bura, a danju pak sjeverozapadnjak i jugozapadnjak", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prvo toplinski val pa drastični pad temperatura

Prema podacima DHMZ-a, najprije nam ovog vikenda slijedi toplinski val.

Za sada se prognozira da će biti umjeren, ali će zahvatiti cijelu zemlju u subotu, a u većem dijelu zemlje će se zadržati i tijekom nedjelje. 

No, početkom sljedećeg tjedna će doći do kiše koja će drastično sniziti temperature, posebno u predjelu Zagreba. Tako bi prema trenutno dostupnim prognozama temperatura u Zagrebu sljedećeg utorka trebala biti samo 13°C. 

Temperature će osim u Zagrebu pasti i diljem zemlje:

Pročitajte više