Stižu stroža pravila za romobile. Neki će biti zabranjeni, uvode se i kazne

Foto: Igor Soban/PIXSELL

NAKON više od dvije godine korištenja na hrvatskim cestama, električni romobili bit će ozakonjeni, piše u petak Jutarnji list.

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo je izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se u Hrvatskoj vozilo bez sjedećeg mjesta definira kao "osobno prijevozno sredstvo", a čiji radni obujam nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,25 kW i koja na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

Riječ je o električnim romobilima, monociklima s motornim ili električnim pogonom. Ova definicija praktički znači da se u Hrvatskoj nakon usvajanja ove izmjene zakona više neće smjeti koristiti električni romobili snage veće od 0.25 kW i koji mogu postizati brzinu veću od 25 kilometara na sat.

Predviđene i kazne

A sada na ulicama možete naići na električne romobile koji razvijaju brzinu i do 70 kilometara na sat. Prema ovom prijedlogu, tako snažni električni romobili bili bi zabranjeni, čemu se već prvog dana javne rasprave o prijedlogu zakona usprotivio veći broj vlasnika.

Prema prijedlogu MUP-a, električne romobile bi mogle voziti osobe starije od 14 godina. Korisnik bi ga mogao voziti po biciklističkoj stazi ili traci. Ako toga nema, mogao bi ga koristiti po nogostupu, ali u tom slučaju bi morao ići brzinom pješaka. Odnosno maksimalno pet kilometara na sat. I tu dolazimo do važne razlike između bicikla i električnih romobila.

U slučaju kada nema biciklističke staze, biciklist se mora spustiti na kolnik, a korisnik električnog romobila mora ići na nogostup. Ako se ne bude držao te odredbe, može biti kažnjen s 500 kuna, donosi Jutarnji list.

Pročitajte više