Stjuardese Croatia Airlinesa: Putnici su u znak solidarnosti odbijali hranu i piće

STJUARDESE i stjuardi su se, nakon što su jučer uspješno završili pregovore s upravom Croatia Airlinesa o kolektivnom ugovoru, počeli vraćati na svoja radna mjesta.

Iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova zahvaljuju putnicima na razumijevanju tijekom štrajka. 20 posto onih koji su bili obavezni raditi tijekom štrajka kolegama su ispričali svoja pozitivna iskustva s putnicima.

"Putnici odbijali hranu i piće"

"Kako su nosili bedževe kojima je istaknuto da podržavaju štrajk svojih kolega, mnogi su putnici u znak solidarnosti odbijali da im se poslužuju hrana i piće. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova zahvaljuje putnicima na takvoj solidarnosti. Onima pak koji su zbog štrajka imali poteškoća pri putovanju, ispričavaju se i zahvaljuju na razumijevanju", stoji u priopćenju SKOZ-a.

Posebno se zahvaljuju Županijskom sudu u Zagrebu koji je, unatoč pritiscima, donio pravednu odluku te štrajk proglasio zakonitim. Jedna zahvala otišla je i medijima za koje smatraju da su objektivno izvještavali o stanju u CA. "Umjesto povećanja dana godišnjeg odmora i definiranja stanke sindikat je prihvatio nekoliko dodatnih slobodnih dana. Time si tvrtka ne povećava troškove, a stjuardese i stjuardi dobivaju više vremena za odmor", stoji u priopćenju te se objašnjava kako su zahvaljajući štrajku postigli dogovor da se radne obveze reguliraju u skladu sa Zakonom o radu.

Sada kreću pregovori o obračunu plaća

"SKOZ je također pristao ne ograničavati maksimalno radno vrijeme na zakonski prosjek, tj. ono ostaje 190 sati. Zahvaljujući tome, iako nedostaje kabinskog osoblja, Croatia Airlines ga za vrijeme sezone ne mora povećavati. Sindikatu je obećano da će način obračuna plaće biti jedna od tema idućih pregovora", zaključuje se u priopćenju SKOZ-a.

Pročitajte više