Što ako dođe do novih izbora? "Slijede tri neugodne posljedice, HDZ će ojačati"

Foto: Zeljko Hladika, Dusko jaramaz/PIXSELL

Još uvijek nije poznato tko će sastaviti vladu, što otvara sve veću mogućnost ponavljanja izbora. Trenutno se vode intenzivni razgovori HDZ-a i Domovinskog pokreta.

 

"Razgovori idu svojim tijekom. Sljedeći će biti krajem ovog tjedna ili najkasnije u ponedjeljak", rekao je HDZ-ov Ivan Anušić. Kazao je da o detaljima neće, ali je rekao da je "sve konstruktivno".

>>Sastale se Rijeke pravde, kažu da ništa nije gotovo. "Na kraju će se brojati mrtvi"

U isto vrijeme iz koalicije Rijeke pravde poručuju kako ništa još nije gotovo. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak ponovno je pozvao da se stvori antikorupcijska većina. "Pozivamo sve one kojima je stalo do toga da HDZ ne dođe treći put na vlast neka se pridruže toj ideji i neka svi prestanu s ultimatumima. Bitno je da se svi ujedinimo kako HDZ ne bi treći put došao na vlast", kazao je.

"Ponavljanje izbora je najgore što nam se sada može dogoditi"

Pitanje je i što će biti s manjinama s obzirom na to da Domovinski pokret ne želi ići s SDSS-om, a manjinci tvrde da će ići skupa.

>>Kajtazi: Moji protivnici, kamatari i pedofili, željeli su kupiti glasove

Upravo je Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, govorio o mogućnosti novih izbora. Zabrinut je zbog mogućnosti da manjine ne budu uključene u vladu. "To bi značilo da će doći do novih izbora, a to nikako ne odgovara pojedinim strankama koje se boje da na ponovljenim izborima ne bi potvrdile isti broj mandata. Ponavljanje izbora je najgore što nam se sada može dogoditi", kaže Kajtazi.

Puhovski: Protekom vremena elastičnost karaktera zastupnika se pojačava

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je podsjetio na Ustav.

"Mi imamo u Ustavu, u članku 109., određeno da jedan mandatar može dobiti 60 dana za sastavljanje vlade, a onda se prebacuje intervencijom predsjednika RH na drugog mandatara. To može trajati četiri mjeseca. 

Dodatan je problem što je članak 109.b, po svemu sudeći, tehničkom omaškom pogrešno sastavljen, pa se umjesto na članke 108. i 109., gdje se govori o sastavljanju vlade, poziva na 110. i 111., koji o tome ne govore", rekao je Puhovski.

Ističe da se nakon izbora naglo pojačala elastičnost karaktera zastupnica i zastupnika, dodajući da se zato ne čini vjerojatnim da bi moglo doći do novih izbora.

"Očito bez savijanja kralježnica nikakva poslijeizborna koalicija neće biti moguća, posebice s obzirom na obećanja stara tek desetak dana. Međutim, za dva mjeseca, primjerice, ta bi obećanja u javnosti orijentiranoj na zbrzanu smjenu dnevnih atrakcija mogla postati daleka prošlost. Protekom vremena elastičnost karaktera raste, pa onda i šansa za sastavljanje vladajuće većine", kazao je on.

"Ako dođe do izbora, slijede tri neugodnosti"

A ako dođe do novih izbora, rekao je Puhovski, "slijede tri veoma neugodne posljedice". "Prvo, potpuna samovlast predsjednika države u vrijeme nakon ponovnog raspisivanja izbora, koje zbog mogućih kasnijih komplikacija oko konstruiranja nove većine može potrajati.

Drugo, veoma je vjerojatna radikalno manja izlaznost nego na izborima 17. travnja. Treće, vjerojatno bi došlo do promjene odnosa među strankama koje su sada ušle u parlament, s tim da po svim iskustvima važi gotovo željezno pravilo da će na ponovljenim izborima biti posebno oštećena stranka koju se smatra odgovornom za neuspjeh ranih pokušaja konstituiranja većine", kazao je Puhovski.

"HDZ bi mogao ojačati poziciju"

Dodaje kako će na percepciju odgovornosti za ponavljanje izbora utjecati spretnost ključnih aktera da odbace odgovornost od sebe.

"U ovom se trenutku čini da najmanje spretnosti pokazuju iz Domovinskog pokreta i SDP-a. Ni Možemo ne bi prošao netaknut. Po sadašnjem stanju stvari, HDZ bi mogao ojačati poziciju, pogotovo uzme li se u obzir poznata stega koja vlada među njegovim biračima i biračicama. 

A kako je HDZ i sada zapravo djelomice natpredstavljen u saboru, zbog osobina izbornog sustava, njegovo bi daljnje jačanje vjerojatno dodatno naglasilo diskrepanciju postojećih odnosa u društvu", zaključio je Puhovski.

Pročitajte više