Što čeka "Daruvarca"? Uključili se Kolinda, Plenković i DORH

Dino Stanin/PIXSELL

PUŠTANJE Darka Kovačevića "Daruvarca" iz pritvora u kojem je bio šest mjeseci još je uvijek glavna tema u javnosti. Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se nisu stekli uvjeti za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru, što je izazvalo brojne komentare u javnosti.

Štoviše, osim javnosti, puštanje nasilnika koji je u kafiću Chill Out na zadarskoj Meladi umalo ubio 18-godišnjakinju posljednjih dana su komentirali i brojni političari, uključujući vrh države.

>> Javila se djevojka koju je pretukao "Daruvarac", komentirala njega i pravosuđe

Javila se i Kolinda

Tako je Kolinda, koja je, spomenimo i to, odbila komentirati presudu Zdravku Mamiću rekavši da ne komentira nepravomoćne presude, u ovom slučaju napravila iznimku. Iako do presude još nije došlo, Kolinda je jučer na Facebooku napisala da Hrvatska ima ozbiljan problem.

"Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke", napisala je Kolinda.

Što dalje?

Iako je Darko Kovačević Daruvarac na slobodi, njemu se suđenje nastavlja. Iduća rasprava određena je za 9. siječnja 2019. godine.

Iduće je ročište, dakle, početkom siječnja, a predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić smatra da slučaj može biti "u vrlo brzom roku" proglašen nepravomoćnom presudom.

"Tu je došlo do spleta nesretnih okolnosti, ali sad se opet vraćamo na to da je prvenstveno tome razlog nefunkcionalni Zakon o kaznenom postupku", rekao je Turudić.

Ministar pravosuđa kaže da Hrvatska ima problem

Da Hrvatska ima problem, priznao je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Isto smatram da se ovakav slučaj mora u šest mjeseci završiti i to ničim nije nikakav pritisak ni poziv na linč", kazao je ministar komentirajući Kolindinu jučerašnju objavu.

Za svoje izjave o tom slučaju u sklopu kojih je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku, Bošnjaković je rekao da "sve počinje s tim da ni u jednom koraku nije ušao u neovisnost sudova, Državnog odvjetništva". Ponovio je da je zbog tog slučaja sva javnost razočarana s obzirom na to da sustav nije bio u stanju postupak provesti u šest mjeseci i doći do prvostupanjske presude, neovisno o tome kakva ona bila. Smatra, međutim, da su se dogodio splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati.

Ministar Bošnjaković je uvjeren da bi nepravomoćna presuda već bila donesena da se sudac nije razbolio. Bošnjaković je komentirao i zahtjeve za izuzećem sudaca koje je koristila obrana, rekao je da su to zakonom dozvoljeni alati, ali da će se kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku utvrditi jesu li ta prava potreba u takvoj mjeri, odnosno "može li se to napraviti na način da ne usporavaju postupak".

U cijelu priču danas se uključio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekavši da je po informacijama kojima raspolaže Državno odvjetništvo od neposredno višeg Državnog odvjetništva "postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru bilo pravilno". Jelenić je to odgovorio novinarima upitan slaže li se s kvalifikacijom Općinskog državnog odvjetništva da se u tom slučaju radilo o nanošenju teških tjelesnih ozljeda, a ne pokušaju ubojstva.

Da je drukčija kvalifikacija, dodao je Jelenić, onda po zakonu istražni zatvor može dulje trajati, ali trajanje istražnog zatvora "ne može biti odlučno za donošenje odluke zamjenika državnog odvjetnika o kvalifikaciji nedjela".

Objasnio je da se kvalifikacije u svim predmetima donose na temelju činjenica kojima raspolaže državni odvjetnik. Podsjetio je da je Općinsko državno odvjetništvo u roku od mjesec i pol podignulo optužnicu, a o tome koliko je tužitelj cijenio sve okolnosti kao otegotne, pokazuje to što je u optužnici predložio kaznu zatvora od pet i pol godina.

„Kad uzmemo u obzir da se za tu vrstu kaznenih djela u pravilu, odnosno u 80-ak posto slučajeva, izriču uvjetne osude, dok se u ostalim slučajevima izriču vrlo niske zatvorske kazne, onda je vidljivo da je tužitelj ozbiljno shvatio predmet i predložio najveću moguću kaznu”, rekao je Jelenić.

Plenković: Obrana je koristila taktičke poteze kako bi odugovlačila

Sve je komentirao i Plenković. On kaže da je vidljivo da je obrana koristila "sve procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s postupkom".

Plenković je rekao kako se radi o "strašnom slučaju nasilja, gdje je više nego jasno i gdje su svi vidjeli što se točno dogodilo".

Plenković o slučaju "Daruvarac": Ogorčen sam, ovo je eklatantan primjer

"Vidim da su svi zgroženi time, ja to mogu gledati iz uloge koju imam kao predsjednik vlade, ali kao pravnik mislim da je sasvim razvidno da je obrana u ovom slučaju koristila sve procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s postupkom", rekao je Plenković.

Smatra kako to nije dobro. "Način kako mi kao država i vlada možemo to riješiti jest da takve situacije u smislu korištenja procesnih instituta ne dovode do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, što se u ovom slučaju dogodilo. Javnost je opravdano ogorčena, ja sam jednako tako ogorčen kao i svi jer je ovaj slučaj eklatantan", ustvrdio je premijer.

Na pitanje traže li se zakonske izmjene, Plenković je kazao kako je o tome razgovarao s ministrom pravosuđa. "Ovo je nedopustivo jer mislim da nema nikoga tko na bilo koji način može opravdati ovakvu situaciju koja je, po svemu onom što se moglo vidjeti, prilično jasna", kaže Plenković.

Novinare je zanimalo i ne ruši li se na taj način trodioba vlasti i načelo da se ne komentiraju procesi koji su u tijeku.

"Nitko ovdje ne komentira detalje samoga procesa. Govorimo o tome kako netko koristi određene institute. Ovdje je praktički stalno dolazilo do odgode samih rasprava. Nema tu miješanja u pravosuđe. Ovo je zdravorazumski komentar, a sve ostalo bi bilo sklisko", poručio je.

Pročitajte više