Što guverner HNB-a radi na predstavljanju knjige osramoćene Martine Dalić?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, JL

"AGROKOR: Slom ortačkog kapitalizma", naslov je knjige bivše potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, a koju će u ponedjeljak predstaviti Jutarnji list. U najavi predstavljanja knjige stoji kako je knjiga tiskana u 45 tisuća primjeraka.

Zanimljiv je i popis gostiju koji će predstavljati knjigu, a prije svih Boris Vujčić, guverner HNB-a. Od ostalih gostiju na prezentaciji knjige su Mladen Vedriš te Željko Perić, ekonomski konzultant koji je jedno vrijeme konkurirao kao nasljednik Ante Ramljaka na čelu Agrokora. Poslali smo upit Hrvatskoj narodnoj banci jer nas je zanimalo predstavlja li Vujčić tu instituciju na predstavljanju knjige koja je najavljena kao obrana bivše potpredsjednice u aferi Hotmail koju je otkrio Index.

"Guverner Vujčić će u prigodi predstavljanja knjige Martine Dalić govoriti o ekonomskim aspektima slučaja Agrokor", rekli su nam iz HNB-a kada smo ih upitali što Vujčić radi na toj promociji i predstavlja li instituciju HNB-e.

Dalić je morala odstupiti

U ime organizatora i izdavača govorit će i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te urednik gospodarskog sadržaja Gojko Drljača. U posebnoj pozivnici za predstavljanje knjige potpisani su i predsjednik Uprave Hanza medije Marko Smetiško te Ana Hanžeković.

Podsjetimo, Dalić je morala odstupiti s pozicije drugog čovjeka vlade nakon što je Index objavio mailove iz kojih je bilo razvidno kako je posebna tajna skupina odvjetnika, brokera i konzultanata pisala zakon od kojeg je imala izravnu korist putem konzultantskih ugovora. Skupinom Borg upravljao je premijer Andrej Plenković na posebnim sastancima u vladi, te Martina Dalić koja je s njim komunicirala putem privatne hotmail adrese. U skupini Borg bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male nepoznate konzultantske tvrtke Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić iz InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance i Odvjetničko društvo Šavorić i Partneri.

Plenković i Dalić iza skupine Borg

Iz dokumentacije koju je objavio Index jasno je kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo povjerljive pravne i financijske podatke, nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije, te ostale pravne i financijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Primjerice, odvjetnik Šavorić u jednom će trenutku priznati sudionicima prepiske, među kojima su vladini ljudi, da je u sukobu interesa jer zastupa i rusku banku koja je bila jedan od većih vjerovnika posrnulog Agrokora.

Jutarnji je tvrdio da se Dalić napada bez dokaza

Valja naglasiti, dok je Index istraživao komunikaciju samozvane skupine Borg, a onda i objavio njihove e-mailove, neki su se mediji natjecali u ulizivanju Dalić i ekipi, pri čemu je prednjačio - Jutarnji list.

Isticao se urednik Jutarnjeg lista Drljača. Malo prije nego što će Dalić otići iz vlade napisao je da je "potpredsjednica vlade prva na nišanu" jer je - žena. Isto tako pisao je kako se Martinu Dalić nastoji uništiti po svaku cijenu, što naziva pakosnim činom jer će se "urušiti svi procesi koje Dalić vodi" i " koje će trebati voditi".

"Sve u svemu, Martina Dalić poprilično je hrabro izgurala Lex Agrokor te spriječila kaskadni kolaps velikog broja hrvatskih tvrtki zbog insolventnosti Agrokora. Za to bi danas trebala dobiti visoko državno priznanje, a ne prozivke, pritiske, optužbe, sumnjičenje", napisao je Drljača koji je u jeku afere Hotmail tvrdio da se Dalić napada bez dokaza.

Pročitajte više