Superutorak je Trumpu i Bidenu donio nadmoćne pobjede. I dvije uznemirujuće činjenice

Foto: EPA, Profimedia

Bio je to najvažniji dan američkih predizbora: u 15 saveznih država birači su odlučivali tko će biti predsjednički kandidat na izborima 5. studenoga. Moglo se očekivati da neće biti velikih iznenađenja. Joe Biden i Donald Trump su znali da će sigurno pobijediti zbog nedostatka jakih suparnika. Ali oni su naučili nešto o svojim slabostima, piše Deutsche Welle.

Donald Trump - postojati može samo jedan

Bivši američki predsjednik koji se ponovo želi kandidirati za republikance uvjerljivo je pobijedio u 14 od 15 saveznih država. Time je Trump osjetno povećao svoju prednost. Ni jedan drugi kandidat nije tijekom proteklih desetljeća tako dominirao na predizborima, kažu politički analitičari.

Trump je u Kaliforniji, Teksasu, Oklahomi, Tennesseeju, Alabami i Sjevernoj Carolini pobijedio s prednošću od 50 posto ispred suparnice Nikki Haley. Analitičari tvrde da je osobito mobilizirao ljude bez visokoškolskog obrazovanja.

Ali jasno je da ga svuda u zemlji stotine tisuća republikanskih pristaša ne žele vidjeti na izbornom listiću. Jasno je također da on bez te skupine ne može pobijediti na izborima 5. studenoga. Trump u izbornoj noći nije pokušao pridobiti te birače, nije im se izravno obraćao.

U pobjedničkom govoru ni jednom riječju nije spomenuo Nikki Haley nego je opisivao Sjedinjene Države kao „zemlju Trećeg svijeta" koja ne može kontrolirati svoje granice. Izgleda da njegova izborna strategija ostaje poticanje straha od imigracije i kriminala.

 

Superutorak za Joea Bidena

Joe Biden je, istina, izgubio u Američkoj Samoi s 40 prema 51 glasu protiv poduzetnika Jasona Palmera. Sad mu nedostaje šest delegatskih glasova iz toga američkog područja u južnom Pacifiku. Ali to Biden može podnijeti. Jer on je, inače, pobijedio u drugim saveznim državama s još većom prednošću nego Trump. Njegovi protukandidati Marianne Williamson i Dean Phillips su u pravilu ostali znatno ispod deset posto glasova.

Ali i dalje ima puno demokratskih birača koji su izrazili nezadovoljstvo, kao što su nedavno u Michiganu prosvjedovali protiv američke politike u vezi s Pojasom Gaze. U Massachusettsu i Coloradu su mnogi glasovali „neutralno" (uncommitted), a u Minnesoti je takvih bilo oko 20 posto.

Ono što bi Bidenov tim trebalo uznemiriti je činjenica da Trump sve više pristaša ima u skupinama birača koji su dosad predstavljali čvrstu bazu demokrata - među biračima koji nisu bijele boje kože i među mladima.

Biden nije govorio u izbornoj noći. On upravo priprema govor o stanju nacije koji će održati ovog četvrtka.

Nikki Haley neće biti predsjednica

Trumpova suparnica Nikki Haley ostvarila je dvije simbolične, ali beznačajne pobjede u dvije male države: Vermontu i Washington DC-ju. Ona se nadala da će pobijediti barem u nekoj od većih država, kao što su Virginia ili Sjeverna Carolina. Ali to se nije dogodilo. Birači ju ne smatraju pravom kandidatkinjom za predsjednicu. I očito mnogi nisu glasovali za Haley nego prije protiv Trumpa.

Ali ona je osvojila velik broj glasova u izbornim okruzima sveučilišnih gradova, i kod mladih ljudi, kod dobro obrazovanih ljudi i birača koji se smatraju „independent", dakle neovisnima. To nije zanemarivo. A ona je ostala u utrci upravo kako bi zastupala te ljude.

Haley je u međuvremenu objavila da odustaje od kandidature. Ostaje pitanje hoće li svojim biračima preporučiti da ipak biraju Trumpa, jer navodno Bidena smatra još gorim?

Što smo naučili za izbore u studenom?

Predizbori nisu predsjednički izbori. Iako su Trump i Biden suvereno pobijedili na ovim predizborima, to još ništa ne govori o ishodu izbora 5. studenoga. Obojica će se truditi da pridobiju birače Nikki Haley. Jer ta skupina je dovoljno velika da bude presudna za jednu ili drugu stranu na predsjedničkim izborima. Oni očito ne vole Donalda Trumpa. Ali hoće li zato birati Joea Biden?

Tu je i čimbenik Taylor Swift

Popularna pjevačica Taylor Swift, koja se preselila u ultrakonzervativni Tennessee, ovog utorka je još pozivala ljude da izađu na izbore - u Tennesseeju i drugdje u SAD-u. Koga da biraju, ona nije rekla. „Birajte ljude koji vas najviše predstavljaju, da oni dođu na vlast", poručila je Taylor Swift. A što to znači za glasove birača, teško je reći.

Pročitajte više