I Milošević je, poput sad Vučića, kao najveći problem u Srbiji vidio petu kolonu

N1 SRBIJA je usporedio govor Slobodana Miloševića na kontramitingu 24. prosinca 1996. godine s mitingom 26. svibnja koji je najavio Aleksandar Vučić, a oba predsjednika su kao najveći problem vidjela opoziciju odnosno petu kolonu.

Miloševiću i Vučiću zajedničko zakazivanje kontramitinga

Bivši i sadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević i Aleksandar Vučić osim po funkciji imaju zajedničko i zakazivanje kontramitinga kao reakciju na okupljanja opozicije.

Dok je Milošević okupljenim pristašama u govoru koji je ostao upamćen po replici "Volim i ja vas" tvrdio da jaka Srbija koja je tek izašla iz strogog režima sankcija nije po želji prije svega svjetskih moćnika, Aleksandar Vučić kaže da je osim izazivanja kaosa glavna poanta sadašnjih okupljanja "njegova glava".

"Jaka Srbija nije po volji mnogih moćnika, nije po volji mnogih moćnika izvan naše zemlje, zato su oni u sprezi s petom kolonom koju formiraju ovdje pokušali našu zemlju destabilizirati, oslabiti. Naravno da mi to nećemo dozvoliti", poručio je Milošević pristašama na Terazijama 1996.

Vučić je na pitanje "a što oni u stvari hoće", u kontekstu zahtjeva opozicije, odgovorio: "Moju glavu, nikad ništa drugo nisu ni htjeli."

On je naveo da je miting 26. svibnja zakazan kako bi se obranile slobodarske i demokratske vrijednosti pred teške odluke, ali i kako bi se suprotstavili opoziciji čiji je jedini cilj "da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u kaos, nestabilnost, nemire i nerede".

Vučić za razliku od Miloševića nije krivio strane moćnike, ali je kritizirao zemlje u regiji, prije svega Hrvatsku, koje, kako navodi, žele na vlast dovesti svoje poslušnike.

"Vidim i histeriju u regiji, oni hoće političke poene preko ove divne mrtve djece i da dovedu na vlast svoje poslušnike, posebno se u tome ističe Hrvatska, u njihovim medijima nikad ni jedan premijer i predsjednik nije dobio toliki publicitet kao što sam ja, i samo pitam ljude da li je to zato što nam žele dobro", zaključio je Vučić u opširnoj izjavi za TV Pink iz Predsjedništva Srbije, podsjeća N1.

Faktori stabilnosti

N1 dodaje kako treba istaknuti da niti jedan od njih nije direktno prozvao Zapad kao neprijateljski pa podsjećaju da je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća Slobodan Milošević od "balkanskog kasapina" s početka sukoba u Jugoslaviji, blokadom na Drini prema Republici Srpskoj i sudjelovanjem u Dejtonskom mirovnom procesu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, postao faktor stabilnosti.

Vučić je u dosadašnjem periodu na vlasti prepoznat kao pouzdan partner Zapada, naročito u prvim godinama, nakon potpisivanja briselskog sporazuma, kada se u izvještajima Europske komisije ili Europskog parlamenta nije spominjala vladavina prava ili sloboda medija.

Kaos

Slobodan Milošević je u svom govoru pokušao unijeti razdor među građane koji su protestirali, dajući za pravo pobunjenim studentima naspram opozicije. Nešto poput predsjednika socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita tijekom studentske pobune 1968. godine kada je rekao "studenti su u pravu", čime su demonstracije završene, a zatim je uslijedio obračun s profesorima.

"Zato je cilj svih demonstracija da se uspori ekonomski razvoj i da se oslabimo, tako da se ugrozi integritet sadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije. Nitko neće Srbiju dijeliti. Da odmah budem jasan, ja od toga želim izuzeti one mlade ljude koji traže da se otklone nepravilnosti ovih lokalnih izbora gdje god da se one nalaze. Ja sam zato obećao studentima da ću pomoći da se utvrdi puna istina, ali isto tako i da se puna istina i svaki problem moraju rješavati u institucijama naše zemlje, jer demokratske institucije naše zemlje nisu gore od istih takvih institucija u mnogim razvijenijim zemljama. A ni profesionalni ni moralni nivo ljudi koji u njima rade sigurno nije niži niti gori. Zato ćemo sve te probleme rješavati upravo u našim institucijama", poručio je Milošević.

Vučić je, s druge strane, pokazao verbalnu spremnost da razgovara o svim temama poput medija, rijalitija, policije, ostavki, naravno u institucijama, ali je za nemogućnost dijaloga optužio opoziciju koja želi samo silom preuzeti vlast. Umjesto destabilizacije i ekonomskog nazadovanja, Vučić je naveo teške odluke koje se očekuju krajem svibnja, a tiču se vjerojatno statusa Kosova.

"Bez obzira na to, mi smo spremni da razgovaramo o svim temama, od medija, rijalitija, učešća policije, nesudjelovanja policije, podnošenja ostavki različitih funkcionera ili ne, da se raspravlja o tome i u Narodnoj skupštini. Ništa od toga nije bilo dovoljno i neće biti dovoljno.

Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u kaos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u obranu slobodarskih, demokratskih vrijednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održat ćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike", kazao je Vučić.

Pročitajte više