VIDEO Što se događa s branom u Orovilleu o kojoj su svi pričali prošlog tjedna?

Foto, Video: Hina, AccuWeather

NAKON što je prošle nedjelje vodostaj na brani u Orovilleu dostigao kritičnu točku, a nakon što se pojavila velika rupa na brani, evakuirano je skoro 200.000 stanovnika. Lokalne vlasti strahovale su da će brana popustiti, ali to se, na sreću, nije dogodilo.

U međuvremenu se situacija stabilizirala, ali stanovnici i dalje ne mogu biti mirni jer sanacija brane nije dovršena, a u Kaliforniji se najavljuju nove kiše i radi se na ubrzanom popravku brane. Tek nakon što je pao vodostaj na brani u Orovilleu postala su vidljiva oštećenja koja su nastala na njoj te je započela brza sanacija.

Stanovnici i dalje nisu sigurni

Iako je vodostaj opao, stanovnici tog područja i dalje nisu sigurni jer su najavljena kišna razdoblja koja bi uz vodostaj na jezeru i brani Oroville mogla povisiti i vodostaj obližnje rijeke San Joaquin te su vlasti najavile da stanovnici budu spremni za još jednu evakuaciju ako rijeka dosegne kritičnu točku, prenosi Guardian.


Vlasti tvrde kako je situacija stabilna i kako je jezero Oroville trenutno popunjeno s 81 posto kapaciteta, dok je u najkritičnijem trenutku prošle nedjelje bilo na 100 posto.

Očekuju kako će sve ostati u granicama normale, čak i uz najavljenu kišu u srijedu, a evakuacija više nije obvezna, nego se samo savjetuje.

Kriza na brani je prošlog tjedna dovela do evakuacije 188.000 osoba, dok neke škole i dalje nisu otvorene.

Pročitajte više