AFERA MARIĆEVI STANOVI

Što je to Marić rekao Plenkoviću, a da to nitko drugi ne smije znati?

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz

OD POČETKA afere Marićevi stanovi, ministar državne imovine Goran Marić ne želi odgovarati na ključna pitanja. Tako izbjegava konkretna novinarska pitanja, a ako mu se novinari baš i nađu na putu pred saborom ili na službenim ceremonijama njegova ministarstva, onda odgovara floskulama kako je častan čovjek. No, činjenica je da Marić nije dao ni jedno objašnjenje hrvatskoj javnosti pa je pitanje što je onda rekao premijeru Andreju Plenkoviću ovog vikenda, da ga je ovaj poštedio sudbine Lovre Kuščevića? Što je to rekao da hrvatska javnost ne smije znati?

>> Plenković zvao Marića na razgovor zbog afere s franjevcima

Kako je sve počelo?

Podsjetimo, Index je objavio kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj ulici između Scientije i franjevaca, u kojem nema govora o obnovi samostana i dogovora Marića i franjevca Željka Tolića. Index je objavio prijenos poslovnog udjela tvrtke Marićevih, Scientije, na Zvonka Šarića iz kojeg je vidljivo da se tvrtka koja ima stan od milijuna kuna i 800 tisuća kuna na računu poklanja tom poduzetniku.

Imamo i financijska izvješća iz kojih je vidljivo da je novac, a riječ je o 1,7 milijuna kuna, nestao iz Scientije u vidu pozajmice nepoznatoj osobi. Objavili smo i kupoprodajni ugovor između Scientije i Šted Investa za stan u Zvonimirovoj te na kraju podatke iz zemljišnika, iz kojih je vidljivo da Marićev sin Ante stanuje u stanu u Veslačkoj ulici, a koji pripada upravo tvrtki kćeri Šted Investa. Marić do sada nijedan dokument nije ponudio javnosti za svoju obranu, niti je demantirao da je neki od dokumenta koje smo objavili lažan.

Štoviše, i dalje ne želi hrvatskoj javnosti otkriti ni jedan detalj spornih poslova i brani se šutnjom. Pa kako je onda moguće da je još uvijek ministar?

No, krenimo redom.

>> Marić kaže da mu je sin podstanar. Živi u stanu od 2,5 milijuna kuna i ima kuću

Marićev sin "podstanar" u stanu od 2,5 milijuna kuna, ima i kuću u podsljemenskoj zoni

Ante Marić, sin ministra Gorana Marića, nedavno je uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Prema zemljišniku, vlasnik stana je tvrtka kćer Šted Investa, tvrtke u kojoj je Marić bio direktor sve do 2008. godine, kada ulazi u sabor kao zastupnik HDZ-a.

Marić se branio kako je njegov sin tek podstanar, odnosno da je stan u najmu, dodavši da je zbog toga ponosan. No otkrili smo kako sin podstanar ima kuću u podsljemenskoj zoni. Marići su tako na svog sina prepisali kuću podsljemenskoj zoni kako je ne bi morali upisati u imovinsku karticu. Tako je izigrano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer dužnosnik ne mora prijavljivati imovinu punoljetne djece.

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

Marićeva "argumentacija": Kakve ja veze imam s firmom koju su vodili moja supruga i sin?

Obitelj Marić imala je tvrtku Scientia koja je bila specijalizirana za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Ta mala tvrtka, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a koja je 2011. godine imala svega 50 tisuća kuna prihoda i gubitak od 84 tisuće kuna, kupila je od splitskih franjevaca stan u centru Zagreba, u Zvonimirovoj 62, od 101 kvadrat za iznos, prema kupoprodajnom ugovoru, od 930 tisuća kuna.

Problem je u tome što je ta tvrtka sa stanom vrijednim oko milijun kuna i s oko 800 tisuća kuna poklonjena, odnosno dana bez naknade Marićevu prijatelju i poznaniku Zvonku Šariću koji mu je već prije prodao vikendicu u Živogošću te dva apartmana u Turnju. Šarić je ubrzo prodao stan Šted Investu, a s računa tvrtke tada, u vidu pozajmice nepoznatoj osobi, nestaje 1,7 milijuna kuna. Tvrtka je od tada u mirovanju. Ministar Marić branio se, gostujući na RTL-u prošlog tjedna, da u to ne može ulaziti jer je tvrtku vodila njegova supruga, a onda i njegov sin.

>> Franjevac Indexu priznao deal s Marićem: Mi njemu stan, on je nama sredio obnovu

Nakon toga otkrili smo kako je Marić ugovarao poslove za tu tvrtku u vrijeme kada je bio zastupnik HDZ-a i čelnik saborskog Odbora za proračun i financije.

"Dolazi do dogovora i ugovora s gosp. Goranom Marićem: Provincija njemu uništeni, devastirani i posve neuporabljivi stan u Zvonimirovoj ulici (uz financijsku nadoknadu), a on Provinciji 9 obnovljenih stanova i priručnu kuhinju za izvanredno humane svrhe: za sirotinju, odnosno siromašne studente civile, u onom dijelu iz kojeg su iselile časne sestre", priznao je fratar Željko Tolić u pismu Indexu.

Marić unatoč priznanju franjevca tvrdi da nije sudjelovao u razgovorima o obnovi

"Nisam sudjelovao u razgovorima o obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske, ali sam dao simboličan prilog kao i drugi župljani", rekao je nedavno Marić.

No otkrili smo promemoriju sastanka vlade, grada Zagreba i franjevaca iz ožujka 2008. godine koji je održan u franjevačkom samostanu. Na sastanku se dogovarala obnova samostana Majke Božje Lurdske, a u ime vlade bili su tadašnji premijer Ivo Sanader te ministri Marina Dropulić, Dragan Primorac i Božo Biškupić te Mladen Barišić kao tajnik Ministarstva financija. Bio je i gradonačelnik Milan Bandić, dok je među franjevcima bio Goran Marić, predstavljen kao saborski zastupnik.

>> Marić se brani notornim lažima. Sad je na redu USKOK

No osma točka promemorije sastanka ga opovrgava, u dijelu kada tvrdi da se na tom sastanku razgovaralo o financiranju.

"Predstavnici Vlade RH i Grada Zagreba dali su potporu realizaciji navedenih projekata te izrazili spremnost da će uz župljane pripomoći u financiranju radova potrebnih za unutarnje uređenje crkve Majke Božje Lurdske i izgradnje glavnog ulaza u crkvu, pristupa crkvi, garažnog prostora potrebnog za crkvu te dodatnih sadržaja za pastoralne potrebe (kompleks 'VRT')", stajalo je u točki osam iz koje je razvidno kako je bilo riječi o financiranju obnove.

Očite laži franjevca i ministra Marića

Nakon što je Index objavio i taj podatak, franjevac Tolić i ministar Marić branili su se kako je sve čisto jer je tvrtka Scientia, kupovinom stana od franjevaca, skupila sredstva za obnovu. No to ne može biti točno.

>> Tko normalan poklanja gotovo dva milijuna kuna?

Naime, obnova je dovršena u veljači 2011, a stan je prodan u lipnju te godine, četiri mjeseca nakon što su završeni svi radovi. Dvije trećine novca za stan trebalo je po kupoprodajnom ugovoru sjesti tek polovicom 2012. godine pa ostaje pitanje - zašto su nas lagali?

Na kraju Marić ne želi odgovarati tko je obavljao radove na obnovi, a ni koliko je obnova stajala, a toga se ne sjeća ni franjevac Tolić. Taj podatak kriju od javnosti. Isto tako, Marić ne odgovara ni na pitanje zašto je tvrtka Scientia poklonjena njegovom prijatelju Šariću koji je ujedno dobitnik natječaja Ministarstva kojim upravlja Marić?

Za kraj ostaje samo jedno pitanje: što je Marić rekao Plenkoviću i tako spasio svoju fotelju?

Pročitajte više