AFERA MARIĆEVI STANOVI

Tko normalan poklanja gotovo dva milijuna kuna?

Tko normalan poklanja gotovo dva milijuna kuna?
Fotomontaža: Index/FaH

ZAŠTO bi itko poklonio tvrtku koja nema dugova, a ni zaposlenika, s oko 800 tisuća kuna na računu i sa stanom u centru Zagreba koji vrijedi oko milijun kuna? To je pitanje na koje već dva dana još uvijek aktualni ministar državne imovine Goran Marić nikako ne može suvislo odgovoriti.

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

>> Marić je od Crkve kupio stan u Zagrebu. Znamo i što je Crkva dobila od Marića

>> Marić kaže da mu je sin podstanar. Živi u stanu od 2,5 milijuna kuna i ima kuću

"Ne mogu o tehničkim detaljima. Ja znam nekoliko tvrtki koje su imale po stotinu stana, a ja ih ne bi nikada kupio jer su otišle u stečaj. Olako se zaključuje i nikada nije onako kako se čini", zamuckivao je jučer ministar Marić gostujući na RTL-u u emisiji Zorana Šprajca. Marić je još dodao da ima razloga zašto je to napravljeno naglasivši da "nitko ne bi tek tako poklonio".

Marić protiv elementarne logike

No protiv Marića su ne samo činjenice nego i elementarna logika, poslovna ili bilo koja druga.

Podsjetimo, Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. godine tvrtku Scientia bez naknade predaje svom sinu Anti Mariću, a on potom u listopadu 2013. godine Scientiju, također bez naknade, predaje poduzetniku Zvonku Šariću - istom onom koji je Goranu Mariću prodao kuću u Živogošću ispod cijene.

Scientia je u to vrijeme u svom vlasništvu imala stan u Zvonimirovoj ulici te 867 tisuća kuna kapitala, pri čemu nije imala nikakvih dugovanja, a ni zaposlenih. Marić junior je u razgovoru za Index rekao kako sve poslovne odluke donosi osobno te da svoj poslovni život ne misli javno komentirati. Zvonko Šarić kaže da je sve po zakonu, a Marić je jučer ponudio svoje "objašnjenje"

"Oni su poslovne udjele prenijeli sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. To nije poklonjeno, prenjeti su poslovni udjeli, to je bilo njihovo pravo, i njihov poslovni odnos", rekao je Marić novinarima dodajući kako su udjele prenijeli da bi on u politiku mogao ući bez ikakvih opterećenja.

Kako ovakav čovjek može voditi državnu imovinu?

"Nisam želio da oni imaju u vlasništvu išta svoje. Eto, to je jedini razlog", rekao je Marić.

No činjenice kažu da je Marić ušao u politiku 2008. godine kao zastupnik HDZ-a, dok se transakcija odigrala krajem 2013. godine. Marić je tada već šest godina bio u vrhu politike.

Nadalje, Šarić je odmah nakon što je dobio tvrtku na poklon, prodao stan, i to točno za milijun kuna. Nakon toga "očistio" je račun tvrtke. Izdana je pozajmica nepoznatoj osobi u iznosu od 1,739.635 kuna, a taj novac od 2014. godine do danas nije vraćen u tvrtku.

Poklonio 1,7 milijuna kuna i otišao u podstanare

Gdje je tu poslovna logika? Sin Gorana Marića koji je posljednji od Marića vodio tu tvrtku, umjesto da ima tvrtku od 1,7 milijuna kuna, odlučio je tvrtku pokloniti, odnosno predati vlastite poslovne udjele bez ikakve naknade.

Bilo bi logično da se za 1,7 milijuna kuna napravi neka protuusluga, što je možda Šarić i napravio, no Marić, a ni Šarić ne otkrivaju do kraja što se sve događalo između njih.

"Poslovne udjele u tvrtki Scientia d.o.o. sam stekao sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, a svi poslovni događaji se knjiže sukladno pozitivnim zakonskim propisima", rekao je Zvonko Šarić za Index.

Bijeg od savršeno logičnih pitanja

Goran Marić u sinoćnjem RTL-ovom Direktu pokušao je priču o poklonjenoj tvrtki dodatno zakomplicirati vrlo zanimljivom izjavom. Naime, nakon što je voditelj Šprajc inzistirao na odgovoru na pitanje zašto je Scientia predana bez naknade, Marić je izustio:

"A što da je Zvonko Šarić platio mom sinu za firmu? Zamislite koji bi to tek onda bio problem?"

Ministar se tako od savršeno logičnih pitanja brani besmislenim protupitanjima. Na kraju ostaje tek ponoviti - tko normalan poklanja vrijednost od gotovo 2 milijuna kuna ne očekujući nikakvu protuuslugu?

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara