Što je uopće iranski nuklearni sporazum?

Foto: Getty Images

AMERIČKI predsjednik Donald Trump večeras će objaviti povijesnu odluku - hoće li se SAD povući iz nuklearnog sporazuma šest svjetskih sila i Irana?
 
Američki predsjednik još je ranije zaprijetio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma tako što će obnoviti sankcije Iranu, osim ako europske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, "mane" tog sporazuma.
 
Iran ne smije prikupljati nuklearni materijal za bombu
 
Sporazum iz 2015. između Irana i vodećih svjetskih sila smanjio je doseg nuklearnih aktivnosti Teherana i stvorio "najsnažniji revizorski sustav na svijetu", kako tvrde iz nuklearnog nadzora Ujedinjenih naroda. Tim se sporazumom Teheran prije tri godine obvezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.
 
Povlačenje SAD-a iz sporazuma promijenilo bi određene stvari i za nuklearni nadzor UN-a i njihovo nadgledanje nuklearnih aktivnosti Irana. Glavni cilj sporazuma koji su potpisale SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija je osigurati da Iran bude najmanje godinu dana iza prikupljanja dovoljnog nuklearnog materijala za bombu.
 
Ovaj sporazum učinio je da Teheran sreže broj centrifuga, strojeva koji obogaćuju uran, ali i zalihe obogaćenog urana.
 

 
Također, sporazum nameće stroga ograničenja na stupanj do kojeg Iran dovodi zasićenje urana, što je zapravo mnogo manji stupanj od potrebnog za proizvodnju atomske bombe.
 
Potpisivanjem sporazuma Iran je pristao na to da UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju može opsežno pratiti njihove nuklearne postrojbe i povezana nalazišta. To uključuje dnevni pristup inspekcija i stalno praćenje, kao što je snimanje kamerama u Natanzu i Fordowu, dvama podzemnim mjestima za obogaćivanje urana.
 
Iranci najavili: Nećemo ostati pasivni ako SAD napusti sporazum
 
Sporazum zahtijeva od Irana da primijeni Dodatni protokol UN-ovog nadzora, koji omogućava inspekcijama širok pristup informacijama o iranskim nuklearnim aktivnostima, ali i mogućnost ispitivanja bilo kojeg mjesta za koje se smatra da je neophodno provjeriti.
 
Iran neće ostati pasivan ako američki predsjednik Donald Trump odluči napustiti međunarodni nuklearni sporazum i spreman je za najgori scenarij, rekli su visoki iranski dužnosnici u utorak, nekoliko sati prije nego što će Trump objaviti odluku o sudbini sporazuma iz 2015. godine.
 
Teheran je, pak, poručio da bi ponovno uvođenje sankcija značilo kolaps cijelog ugovora koji su potpisali Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD. Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će SAD "požaliti kao nikad" odluči li istupiti iz sporazuma.

Pročitajte više