Što je veleizdaja?

Screenshot: HRT

VELEIZDAJA je riječ kojom su se jučer razbacivali u saboru. Mostov Nikola Grmoja Andreja Plenkovića optužio je za veleizdaju, a to je umalo dovelo do fizičkog obračuna.

Grmoja je danas kazao kako ni jednu riječ ne bi povukao, osim što bi još podebljao stvari.

Jučer je sve krenulo kad je mostovac prozvao ministricu vanjskih poslova. Nikola Grmoja jučer je u saboru prozvao premijera jer se ni jednom nije sastalo Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti provedbu prijelaznih mjerila iz Poglavlja 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om i pitao ga radi li ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja bi to Povjerenstvo trebala voditi, u korist Srbije te hoće li dobiti potporu te zemlje za svoju kandidaturu za glavnu tajnicu VE-a, što je izazvalo buru u sabornici.

U tom kontekstu Grmoja je upotrijebio i riječ veleizdaja.

„Ministrica sustavno krši važeću odluku vlade (...) i ja sam samo cinično pitao premijera hoće li uz njegovu podršku kao kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe imati podršku i vlade Srbije jer, kršeći tu odluku, radi za interese vlade Srbije”, pojašnjava Grmoja danas.

Iza svojih tvrdnji, poručio je, stoji i dalje.

"Kada je kolega Borić (HDZ) jučer rekao zastupnici Ines Strenja Linić: 'Što si učinila za Hrvatsku?' ja sam, da bih je zaštitio, pitao 'A što ste ti i anemični napravili za Hrvatsku', Ines je bila na ratištu ranjena”, prisjećao se Grmoja poručivši da ni jednu riječ koju je jučer rekao ne bi povukao, osim što bi još podebljao stvari.

Ako neki premijer i vlada rade za interese druge države i ne pomažu, a hrvatski logoraši samo moraju dizati tužbe protiv Srbije, to se ne može nazvati nikako drugačije nego veleizdaja, ponovio je Grmoja svoje ranije tvrdnje.

Grmoja je pak kazao da kao profesor u školi sebi ne bi dopustio da uđe u fizički sukob s premijerom u saboru, no i poručio: „Neću se povući ni milimetra jer se radi o veleizdaji!"

Najmanje pet godina zatvora

No što je uopće veleizdaja?

Osim što se često koristi u političkim prepucavanjima i skupljanju glasova, veleizdaja postoji i u Kaznenom zakonu.

Podnaslov "Veleizdaja" nalazi se u članku 340., glavi 32. koja nosi naslov Kaznena djela protiv Republike Hrvatske.

"Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina", stoji u Kaznenom zakonu.

U istoj, 32., glavi stoje i sljedeća kaznena djela, a koja su, dakle, slične težine kao i veleizdaja:

"Priznavanje okupacije i kapitulacija", "Sprječavanje borbe protiv neprijatelja", "Služba u neprijateljskoj vojsci", "Pomaganje neprijatelju", Podrivanje vojne i obrambene moći države", "Prisila prema najvišim državnim dužnosnicima RH", "Odavanje tajnih podataka", "Špijunaža", "Povreda ugleda Republike Hrvatske", "Pripremanje kaznenih djela protiv RH", "Kažnjavanje za najteže oblike kaznenih djela protiv RH".

Pročitajte više