Što mislite o ovom istupu don Damira Stojića o Titu, je li u kršćanskom duhu?

Foto: Hina, Screenshot: Facebook

DON Damir Stojić, poput većine svećenika u Hrvatskoj, često se baci u političke vode. Danas je na svom Facebooku komentirao micanje Tita iz imena najljepšeg zagrebačkog trga. Stojić predlaže da se po Titu nazove smetlište Jakuševac.

"Neki kažu da je maršal Tito ipak dio naše povijesti i da je učinio neke pozitivne stvari pa zato ne smije pasti u zaborav. Prisjetimo se njegovih dostignuća:
Državu za koju se borio - Jugoslavija - je propala i krvavo smo morali platiti svoj izlazak iz nje.

Ideologija koja ga je nadahnula - komunizam - je propala i ostavila iza sebe brdo leševa, a mi još uvijek osjećamo gorak okusa tog otrova koji je naš narod 50 g. morao piti.

Simbol pod kojem se borio - petokraka - je isti simbol pod kojim je napadnuta Hrvatska.

Dakle, sve što je Tito ostvario završilo je na povijesnom smetlištu. Ali ipak ga ne smijemo zaboraviti. Zato predlažem da najveće odlagalište smeća u Zagrebu, Jakuševac, bude preimenovano po njemu: Odlagalište smeća maršala Tita", napisao je don Damir Stojić.

Zanimljivo, Stojić kritizira Tita, a do sada ga nismo imali prilike vidjeti kako ovako ažurno kritizira ponašanje određenih svojih kolega svećenika koji veličaju ustaštvo. Podsjetimo don Damira, za vrijeme fašističke NDH crkva je vrlo blisko surađivala s režimom (kao što je uostalom Vatikan surađivao s talijanskim fašistima), a brojni pripadnici klera i danas vrednuju tu tradiciju. Tako se svake godine odvijaju mise u čast Ante Pavelića, a don Anđelko Kaćunko ove bi subote trebao održati misu za Juru Francetića nakon čega će biti otkrivena njegova spomen ploča. Vidjet ćemo stoga hoće li don Damir Stojić zadržati ista moralna načela pa osuditi svoje kolege koji će nesumnjivo još mnogo puta veličati i slaviti fašističke koljače i ubojice.


Pročitajte više