Što napraviti ako sumnjate na zarazu koronavirusom?

Foto: Igor Kralj/Pixsell

NEMOJTE paničariti.

Nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje simptome i poslušajte njihove upute. Ne izlazite i ne družite se s drugima. Ako imate simptome nalik na gripu, nikako ne odlazite liječniku ili u bolnicu na svoju ruku.

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu koronavirusa dostupni su za građane svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati:  

091 468 30 32

099 468 30 01

Niže možete vidjeti i brojeve dežurnih epidemiologa u cijeloj Hrvatskoj.

Napomena HZJZ-a: Molimo Vas kontaktirajte nas telefonski, a ne putem SMS-a. Iz tehničkih razloga ne možemo Vam odgovarati na SMS poruke koje su poslane na ove mobitele. I budite strpljivi.

Još uputa za građane

1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana, ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Nemojte paničariti

COVID-19 izaziva slične prve simptome kao gripa ili teža prehlada. Kao i kod drugih respiratornih bolesti, simptomi u početku mogu biti blagi, čak i jedva primjetni. Kod većine zaraženih tako će i ostati, odnosno neće razviti teži oblik bolesti s komplikacijama

U slučaju da primijetite simptome, nemojte panično reagirati.

Ne idite na posao, u školu, izbjegavajte sva okupljanja bez obzira koliko malena ili koliko važna bila, ne izlazite na javna mjesta.

Odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete. Držite se podalje od ukućana.

Brojevi telefona dežurnih epidemiologa:

 

Izolacija za sve potvrđene slučajeve čije stanje ne zahtijeva bolničko liječenje by Index.hr on Scribd

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više