Što novi kineski pametni telefon znači za Wall Street?

Foto: EPA

Vrijednost dionica proizvođača čipova porasla je tijekom prošle godine jer se na sceni pojavila umjetna inteligencija. No posljednjih tjedana došlo je do značajnog pada vrijednosti tih dionica jer rastuće napetosti između SAD-a i Kine sprječavaju njihov rast.

Prošli tjedan kineski Huawei predstavio je svoj kontroverzni novi telefon Mate 60 Pro. To je dovelo do istrage u SAD-u o tome kako je kompanija uspjela lansirati telefon nakon što je posljednje četiri godine provela pod američkim restrikcijama, koje su imale za cilj ograničiti pristup 5G tehnologiji. Huaweijev podvig mogao bi značiti da kineska tehnologija napreduje mnogo brže nego što se mislilo, piše CNN.

Taj je razvoj potaknuo dvojicu američkih kongresnika Mikea Gallaghera i Michaela McCaula da apeliraju na Bijelu kuću da dodatno ograniči izvoz tehnologije kineskim tvrtkama.

Angelo Zino, viši analitičar za poluvodiče u CFRA-i, kaže da s najmanje 50% vjerojatnosti očekuje da će SAD uvesti više restrikcija na čipove iz Kine. To su loše vijesti za američke kompanije koje su izložene ekosustavu pametnih telefona, kao što su Qorvo i Skyworks Solutions.

CNN je razgovarao sa Zinom o tome što se događa i što to znači za Wall Street.

Možete li nam dati pregled situacije? Što se događa s proizvodnjom čipova u Kini?

Zino: Došlo je do velikog spora između SAD-a i Kine u utrci za umjetnom inteligencijom. Postoji strah da bi se kineska vlada mogla domoći čipova i njihovih mogućnosti preko brojnih proizvođača čipova sa sjedištem u SAD-u. Većina poluvodiča u svijetu uglavnom se proizvodi u Tajvanu i Koreji, a Kina je pokušavala povećati njihovu proizvodnju u posljednjih nekoliko godina.

Otprilike trećina svjetskih elektroničkih uređaja već se sklapa u Kini u tvrtkama poput Foxconna, koje sada povećavaju svoje kapacitete i za proizvodnju čipova i u tome su vrlo uspješne. Naručili su značajnu količinu opreme iz SAD-a koju su proizvele tvrtke poput Applied Materials kako bi povećali svoj kapacitet i izloženost u industriji poluvodiča, a sada razvijaju neke čipove visoke tehnologije unatoč nekim zabranama i carinama koje je uvela američka administracija u posljednjih nekoliko godina.

Zašto SAD istražuje Huaweijev novi mobitel?

Zino: Huaweijev novi pametni telefon koristi interno razvijen i vrlo moćan čip koji proizvodi Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), kineska ljevaonica poluvodiča u djelomičnom državnom vlasništvu. Vjeruje se da SMIC ima alate za razvoj vrlo naprednih 5G čipova za telefone, a to zabrinjava dužnosnike američke vlade jer žele zadržati prednost u razvoju napredne tehnologije. Ovaj čip je još uvijek inferioran u odnosu na novi iPhone, ali je i dalje zabrinjavajući.

Američki dužnosnici žele znati je li Huawei napravio ovaj uređaj na pošten način. Jesu li stvarno uspjeli stvoriti ovaj uređaj bez korištenja zabranjenih komponenti? Ograničene su informacije o tome što se točno nalazi u ovom uređaju, ali kada pogledate mogućnosti koje ima, pojavljuju se logična pitanja. Čak i ako je sve to napravio Huawei na pošten način, koristeći samo komponente razvijene u Kini, to također izaziva zabrinutost jer to znači da kineska tehnologija napreduje mnogo brže nego što smo mislili. To znači da bi američka vlada mogla dodatno povećati ograničenja čipova za Huawei i SMIC.

Što to znači za američke investitore?

Zino: Dugoročno, ovo je vjerojatno dobra stvar za vodeće proizvođače poluvodiča poput Nvidije i Qualcomma. Ovo su najnaprednije kompanije koje pokreću inovacije. Pomoći će im ako američka vlada nametne neka ograničenja Kini kako bi usporila tempo inovacija u njihovoj lokalnoj proizvodnoj industriji. Ali postaje izuzetno teško reći kakve će implikacije biti u sljedećih šest mjeseci. U tom slučaju vjerojatno će posljedice biti negativne.

Kako će se ulagači pomiriti s tim da su dionice čipova budućnost i da bi geopolitičke napetosti mogle ugroziti industriju?

Zino: Ulagačima govorimo da se usredotoče na kružne pokretače, a ne nužno na svakodnevne poteze i neke geopolitičke napetosti. Te će napetosti vjerojatno utjecati na održivost nekih od tih kompanija, uvijek će postojati rizici povezani s ulaganjem u pojedinačnu kompaniju. Ali mogućnosti vezane uz industriju poluvodiča, posebice s rastućom ulogom umjetne inteligencije, bit će apsolutno ogromne tijekom sljedećeg desetljeća. Treba ulagati u dionice proizvođača poluvodiča, ali pritom ne mislim da treba kupovati dionice naslijepo. Mora se odraditi domaća zadaća.

Posebno ste zainteresirani za Intel. Zašto?

Zino: Intel je promijenio svoj poslovni model kako bi se usredotočio na to da postane partner svakog proizvođača čipova u svijetu, s naglaskom na diverzifikaciju izvan Azije zbog tamošnjih rastućih geopolitičkih napetosti. Vrlo su blisko surađivali s vladom SAD-a na ovome i mislimo da će u nadolazećim godinama biti velika potražnja za njihovim čipovima jer će kompanije morati raditi izvan Kine. Na Intel se gleda kao na odgovor na mnoga geopolitička pitanja koja trenutno muče industriju poluvodiča. Nadamo se da će do 2025. ili 2026. imati dovoljno kapaciteta da stvarno pomognu industriji u velikoj mjeri.

Američki dolar ponovno raste. Evo zašto

Američki dolar prolazi kroz najdulji pozitivni niz u gotovo devet godina. Dolar je u petak zabilježio osmi uzastopni tjedan rasta u odnosu na košaricu drugih glavnih valuta, što je njegov najbolji rezultat od zime 2014./2015. Od sredine srpnja vrijednost mu je porasla pet posto.

Porast dolazi nakon višemjesečne nestabilnosti, potaknute zabrinutošću da bi dolar mogao izgubiti status svjetske rezervne valute. Nagađanja o potencijalnoj dedolarizaciji globalne trgovine ponovno su porasla u kolovozu nakon proširenja skupine zemalja BRICS pod vodstvom Kine na glavne proizvođače nafte, poput Saudijske Arabije.

Indeks američkog dolara, koji je sada na najvišoj razini u posljednjih šest mjeseci, potaknut je nizom pozitivnih gospodarskih pokazatelja u SAD-u posljednjih tjedana - što je potaknulo očekivanja da će Federalne rezerve dulje zadržati više kamatne stope. Više kamatne stope obično povećavaju vrijednost valute neke zemlje privlačeći više stranog kapitala budući da ulagači očekuju veće povrate.

U međuvremenu su se olujni oblaci nadvili nad gospodarstva Kine i Europe. Euro je od sredine srpnja izgubio 4.4 posto svoje vrijednosti i vrijedio je 1.07 dolara. Kineski juan pao je za 2.6% u isto vrijeme i dosegnuo najnižu razinu u odnosu na dolar u 16 godina.

Trgovci namještajem u problemima

Ljudi više ne kupuju namještaj kao prije. Prošlog tjedna dva su trgovačka lanca za namještaj objavila da imaju velik pad prodaje u usporedbi s prošlom godinom. U četvrtak je brend luksuznog namještaja RH izvijestio o padu prihoda od 19% u drugom tromjesečju, dok je u petak Hooker Furnishings, proizvođač namještaja sa sjedištem u Virginiji koji prodaje robu u Wayfairu, Macy'su i drugim trgovinama, objavio da su mu prihodi u drugom tromjesečju pali 36%.

Čini se da su ulagači zabrinuti. U petak su dionice RH-a pale 16%, a Hooker Furnishingsa 17%. Dvije su kompanije tek posljednje na rastućem popisu trgovaca namještajem koji bilježe usporavanje nakon godina rasta potaknutog trendovima ostajanja kod kuće iz doba pandemije. Cijeli niz kompanija iz ove branše izvijestio je o padu prihoda u drugom kvartalu ili kolovozu.

"U razdoblju smo u kojem potrošači kupuju manje skupih komada namještaja nego prije godinu dana jer mijenjaju svoju potrošnju", rekla je izvršna direktorica Williams-Sonome Laura Alber.

 

Pročitajte više