Što povezuje Plenkovića i uhićenog odvjetnika Šurjaka?

Foto: Pixsell/Marko Lukunic

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je tijekom studija na Pravnom fakultetu bio i predsjednik hrvatske podružnice ELSA-e, Europske udruge studenata prava. Dopredsjednik mu je u to vrijeme bio Josip Šurjak, ovog vikenda uhićeni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) u aferi pljačke milijarde kuna iz Ine.

U Šurjakovoj službenoj biografiji, koja se može naći na stranicama odvjetničkih ureda u kojima je radio, stoji i sljedeće: "Tijekom svojeg studija bio je demonstrator na katedri Teorije države i prava te 3 godine obavljao dužnost dopredsjednika ELSA Croatia (European Association of Law Students)."

Dok je Plenković bio predsjednik ELSA-e Hrvatska, Šurjak je bio dopredsjednik

Predsjednik ELSA-e Hrvatska je od 1992. do 1994. bio Andrej Plenković, koji je 1993. čak izabran i za predsjednika ELSA-e International. To se vidi na službenoj stranici ELSA-e.

Plenković je na Pravnom fakultetu diplomirao 1993., a Šurjak 1994. godine. S obzirom na to da je Šurjak 3 godine bio dopredsjednik ELSA-e Hrvatska, to je moglo biti samo u periodu u kojem je Plenković bio predsjednik. Iz vlade su jučer za Index šturo potvrdili da se Šurjak i Plenković poznaju s fakulteta.

>> Plenković i šef HOK-a uhićen zbog pljačke stoljeća znaju se desetljećima

Vlada potvrdila za Index da se uhićeni odvjetnik i premijer poznaju, ali nisu spominjali ELSA-u

Potvrđeno nam je da su Plenković i Šurjak bili ista generacija na Pravnom fakultetu. U vladi tvrde da se "poznaju od tada, kao i brojni drugi kolege pravnici". Iz Banskih dvora poručuju da Plenković i Šurjak "kasnije nisu imali česte kontakte".

"U vrijeme mandata predsjednika vlade viđali su se uglavnom u kontekstu događaja vezanih za Hrvatsku odvjetničku komoru", stoji u odgovoru vlade na Indexov upit.

No nije da se Plenković i Šurjak s faksa "poznaju kao i brojni drugi kolege pravnici" - oni su tijekom studija bili bliski suradnici.

Plenković je i danas povezan s ELSA-om

Plenković se inače često u javnosti hvali svojim djelovanjem u ELSA-i te je prošle godine sudjelovao na 40. godišnjici osnivanja ove udruge, na kojoj je održao i govor. Pohvalio se time na svojim službenim stranicama.

"Vizija ELSA-e je pravedan svijet u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo i kulturološka raznolikost. Ta vizija, koja govori o vrijednostima koje dijelimo kao pravnici diljem Europe, nadahnjuje nas i ujedinjuje", govorio je prošle godine u Beču Plenković.

Stoga iznenađuje što iz vlade Indexu nisu spomenuli da baš ELSA povezuje premijera Plenkovića i uhićenog Josipa Šurjaka.

U ELSA-i Zagreb se uspaničili kad su čuli u vezi s čim zovemo

Index je, naravno, nazvao ELSA-u Zagreb da dodatno potvrdi ovu informaciju. Našli smo njihov broj mobitela na njihovim službenim stranicama. Javila nam se jedna žena koja se odbila predstaviti, a kad je čula što nas zanima, uspaničila se da ćemo loše pisati o ELSA-i. Rekli smo da se ne bavimo ELSA-om, već povezanošću Plenkovića i Šurjaka.

Ona je onda rekla da je arhiv udruge nastradao u potresu i da nema konkretne informacije o tome da je Plenković bio predsjednik ELSA-e Hrvatska dok je Šurjak bio dopredsjednik. No javno objavljene informacije ukazuju da je baš tako bilo.

Ključna uloga glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića

U cijeloj priči ne treba zaboraviti ni glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, čovjeka od najvećeg Plenkovićevog povjerenja, koji je također bio studentski kolega premijera i uhićenog Šurjaka.

Katičić je za portal Teleskop potvrdio da je u kumskim odnosima s uhićenim Šurjakom te da ga poznaje trideset godina. Nacional pak piše da je uhićeni Inin direktor Damir Škugor, također član HDZ-a iz Maksimira, bio u kontaktu s Katičićem i Plenkovićem. 

Pozivajući se na neimenovane izvore, Nacional navodi "da se Škugor više puta sastajao s Plenkovićem, Katičićem i još dvoje, troje ljudi iz zagrebačkog HDZ-a. Škugor je, između ostalog, 15. veljače 2020., na dan kada je Plenković u Muzeju Mimara predstavljao program za unutarstranačke izbore, viđen u razgovoru s Plenkovićem i Katičićem, a s njima je bilo još dvoje ljudi."

Moguće je da je baš glavni tajnik HDZ-a Katičić bio spona između Šurjaka i Škugora, za koje još nije jasno kako su se povezali. Nesumnjivo je da je Katičić poznavao obojicu. Stoga bi istraga trebala odgovoriti i na pitanje je li glavni tajnik HDZ-a i Plenkovićev intimus Katičić odigrao ključnu ulogu u pljački stoljeća.

Katičića je prozivala i zviždačica Maja Đerek

Katičića je svojedobno prozvala i zviždačica Maja Đerek zbog skandala s državnim nekretninama.

>> Plenkovićevog frenda i glavnog tajnika HDZ-a prozvala zviždačica. On o svemu šuti

Đerek je Katičića u intervjuu Nacionalu spomenula u kontekstu priče o tvrtki Usluge Lira, koja po njenim riječima mjesecima nije plaćala najam za državni prostor u Teslinoj ulici u Zagrebu, u samom centru grada. Zbog inzistiranja da plate Đerek je bila izložena prijetnjama i pritiscima, tvrdi ona, nakon što je tvrtki otkazala ugovor.

"I što se potom dogodilo?" pitao je novinar Nacionala, a Đerek je odgovorila: "Nakon toga me telefonom nazvao tadašnji državni tajnik, Krunoslav Katičić."

Đerek je onda detaljno opisala kako je išla komunikacija s njim. 

"Katičić se na mene počeo derati"

"Bilo je više razgovora s njim. Isprva su svi razgovori bili kulturni. Pitao bi me uvijek može li se što napraviti u tom predmetu. Ja bih, naravno, rekla da ne može jer je uvijek zvao za neke problematične, odnosno dužnike", rekla je Đerek Nacionalu, dodavši da je Katičić zvao i pokušao intervenirati "za negdje osmero do desetero ljudi" te da "u početku on taj privilegirani status za korisnike pojedinih poslovnih prostora nije tražio izravno".

"Međutim, kod slučaja Usluge Lira u našem zadnjem telefonskom razgovoru Katičić se na mene počeo derati. Povišenim tonom rekao mi je da ga je telefonski kontaktirao predsjednik sabora Gordan Jandroković, raspitivao se zašto sam raskinula ugovor tvrtki Usluge Lira, ispostavila račun i zašto sam im ovršila 200 tisuća kuna s računa", rekla je Nacionalu Maja Đerek. 

Govorila je o tome i u intervjuu za Index.

>> Zviždačica teško optužila Jandrokovića i HDZ-ovog Katičića, pogledajte

Glavni tajnik HDZ-a treba neke stvari detaljno objasniti javnosti

Glavni tajnik HDZ-a je danima šutio o ovim optužbama, da bi se onda oglasio na Twitteru i "s indignacijom odbacio optužbe", Maju Đerek optužio da ga kleveće i pozvao da oboje idu na poligraf. To se, naravno, nije dogodilo.

Iako ga se u priči o pljački milijarde kuna iz Ine spominje kao nekoga tko je dobro poznavao dvojicu aktera ove afere (Šurjaka i Škugora), glavni tajnik HDZ-a Katičić se očito ponovno nada kako će ga šutnja spasiti. Umjesto da javnosti detaljno objasni svoje odnose s uhićenima, Katičić se skrio u mišju rupu i čeka da skandal prođe.

Pročitajte više