Što rat s Huaweijem znači za postojeće, a što za buduće korisnike?

Foto: Index/123rf

GOOGLEOVA objava prekida suradnje s Huaweijem odjeknula je kao bomba diljem svijeta. Kao što smo već pisali, Huawei će izgubiti pristup nadograđivanju (apdejtanju) telefona koji imaju Googleov operativni sustav Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

>> Google prekida suradnju s Huaweijem

Rakar: Ništa slično dosad nismo vidjeli

Milijuni korisnika Huaweija diljem svijeta, uključujući Hrvatsku, sada se pitaju što to znači za njih. Hoće li ostati bez ključnih aplikacija i usluga na svojim pametnim telefonima? 

"Ovaj potez može se slikovito opisati kao nuklearna bomba jer utječe na ogromnu količinu korisnika širom svijeta. Dosad su ti potezi bili između država, eventualno bi se okomili na neku kompaniju. A ovom odlukom odjednom korisnici širom svijeta, tko god ima Huaweijev uređaj, odjednom postaju kolateralne žrtve. Ništa slično nismo vidjeli dosad", smatra komunikacijski stručnjak Marko Rakar.

Ipak, zasad nema razloga za paniku, misli Rakar: "Za krajnjeg korisnika se trenutno neće ništa bitno promijeniti, ako ste kupili telefon ili kupujete neki od aktualnih modela, zato što se ova zabrana u biti odnosi na buduće modele. Što se tiče security updatea, oni su dio same jezgre Android operativnog sustava jer taj dio je open source i Huawei će i dalje imati pristup tome za trenutno aktualne modele. Budući da je završena trenutna sezona i da su novi modeli već lansirani na tržište, sljedeći val novih modela će biti lansiran najesen, na trenutnim modelima se ništa bitno neće promijeniti.Ovo je prvenstveno političko pitanje, a samo sekundarno tehnološko, a u politici je pola godine jako dugačak rok. Vidjet ćemo što se će se u sljedećem razdoblju dogoditi."

Carić: Huawei može proizvesti svoj operativni sustav, ali problem je s aplikacijama

>> Zašto je Huawei uopće postao meta?

Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost i direktor tvrtke DefenseCode, također smatra da se korisnici zasad ne moraju brinuti: "Trenutni korisnici ne moraju strahovati, a za buduće korisnike ne možemo znati. Teško je reći do koje mjere će ići eskalacija. Google ima razloga zašto je zabranu ograničio na buduće korisnike. Kad bi sad pogodio sve korisnike, to bi se tek negativno odrazilo na njih. Oni isto moraju oprezno igrati. Očito je da nisu imali izbora jer potpadaju pod zabranu pristupa tehnologije navodno rizičnim tvrtkama."

"Ovaj sukob Amerike i Kine je prvenstveno gospodarski i tehnološki. Navodne sigurnosne prijetnje koje se spominju samo su smokvin list i do sada nisu javno pokazane ni dokazane. Huawei nudi kvalitetnu i povoljnu opremu za izgradnju 5G mobilnih mreža, Amerika se očito osjeća ugroženom i smislila je ovakav odgovor", kaže nam Carić.

Može li Huawei zamijeniti Googleov operativni sustav vlastitim i tako se izvući iz problema u kojem se našao? Googleov Android se, naime, temelji na Android Open Source Projectu (AOSP) koji je, kako mu i samo ime govori, open source, odnosno software otvorenog koda To znači da ga svatko može koristiti i nadograđivati.

"Današnji operativni sustavi su svi izvedenica starijih operativnih sustava. Ne vjerujem da jedna kompetentna firma ne bi mogla razviti svoj operativni sustav. Naravno, ostaje problem korisničkog softvera, nad distribucijom kojeg praktički monopol imaju Apple i Google", kaže Carić.

Rakar je nešto skeptičniji: "U ovom trenutku ne postoji alternativni operativan sustav koji bi mogao uspješno zamijeniti Android. I puno veći i puno jači su to pokušali to napraviti, npr. Microsoft ali nisu uspjeli, pa će to teško uspjeti Huaweiju. Mislim da će Huawei, ako stvari ne odu u nepovoljnom smjeru, i dalje koristiti Android, samo što će Google Play Store biti zamijenjen nečim drugim. Problem je u tome što najpopularnije aplikacije, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google Maps, to su sve aplikacije američkih kompanija, pitanje je hoće li se one moći naći na tom popisu. S obzirom da je država zabranila Googleu suradnju s Huaweijem, na isti način može zabraniti i, recimo, Facebooku."

Rakar: Najgori scenarij bi bio da Kina zauzvrat zabrani proizvodnju Appleu, to bi bila lančana reakcija

Carić ipak misli da Huawei nije ovakav obrat dočekao nespreman: "Mislim da je Huawei sigurno bio svjestan ovakve mogućnosti, jer oni su još prije godinu dana najavili sljedeće korake u slučaju američkih ekonomskih sankcija prema Kini. Uostalom, Huawei nije jedina kineska visokotehnološka tvrtka. Kina je općenito lider u nekim visokim tehnologijama, npr. kad je u pitanju nova mobilna 5G mreža. Nije moguće da ove poteze u Huaweiju nisu mogli predvidjeti kao daljnju eskalaciju ekonomskog rata. Postoje razne priče o Huaweiju, da tamo rade bivši obavještajci, da im je vlasništvo nejasno, ali to bi se moglo reći i za puno američkih tvrtki. Ali ovo je logičan nastavak američko-kineske eskalacije za koji sad ne znam kako će završiti i kakav će biti kineski odgovor."

Što bi u ovoj situaciji mogao biti najgori scenarij? "Najgora moguća situacija bi bila, budući da se svi iPhoneovi proizvode u Kini, da Kina sada zabrani svojim firmama da rade s Appleom, koji onda više ne bi mogao doći do svog telefona mjesecima jer bi im trebali mjeseci da prebace proizvodnju negdje drugdje, ako bi je uopće mogli prebaciti negdje drugdje. Ako je iPhone trećina svih prihoda Applea, a odjednom nemaju više nijednog iPhonea za prodati, ruše se dionice Applea, pa onih koji proizvode čipove za njih, i to je jedna lančana reakcija koja bi odvela svijet na rub recesija", kaže Rakar.

Ipak, to nije realan scenarij, napominje Rakar: "Neće se ništa dogoditi preko noći. Oni će to prvo pokušati riješiti mirnim putem, i onda će eskalirati ako budu morali. Google je ovo napravio zato što je morao. Ne bi bilo logično da Google sebi ukine klijenta koji mu nosi jednu petinu tržišta. Oni sad vjerojatno traže kako da to izvedu na najblaži mogući način. Huawei ima svoju proizvodnju čipova, tako da najvjerojatnije mogu zadržati proizvodnju bez Amerikanaca. Pitanje je samo da li imaju sva intelektualna prava. Mogu li oni preživjeti ovako nešto, to ćemo vidjeti. Huawei je jedna ogromna kompanija i sigurno su planirali ovakav mogući razvoj događaja. S druge strane, vjerojatno će i kineska država učiniti nešto da ih zaštiti. U sljedećih nekoliko dana ćemo vidjeti smjer u kojem će se to razviti. Svašta se tu može dogoditi. To sigurno nije jedna ugodna situacija za Huawei, to je jedna vrlo bolna situacija za njih."

Rakar: Povjerenje u Googleov centralizirani sustav je sad trajno narušeno

Zanimljivo je i da je u ovom obračunu Europu praktički dopala uloga statista. "Europa se zahvaljujući svojoj glupoj politici i propisima de facto izbrisala s karata informatičke tehnologije. Tu su nas prestigli i Kina i Indija, vjerojatno će ubrzo i neke afričke zemlje tehnološki nadmašiti cijelu Europsku uniju. EU je najočitiji primjer kako se ne treba boriti s konkurencijom jer se odlučio na birokratski pristup, restrikcije i kažnjavanja. Ova najnovija američka mjera je jedan korak dalje i pokazuje svima kako bi gospodarsko-tehnološke razmirice u budućnosti mogle izgledati", tvrdi Carić.

Rakar upozorava i na jedan zabrinjavajući aspekt ove situacije kojoj se možda ne pridaje dovoljno pažnje, a to je koncentracija moći koju Google drži svojom sveobuhvatnom ponudom usluga: "Ono što je sigurno je da smo trajno narušili povjerenje u centralizirani ekosustav koji ima Google ili bilo tko drugi, jer se takav model pokazao kao bolna točka cijelog sustava. Samovoljom neke kompanije ili države, oni mogu utjecati na stotine milijuna korisnika širom svijeta. Odjedanput smo postali svjesni činjenice da je to sve skupa na krhkim nogama. Stoga može biti da će jedan od efekata ove situacije biti fragmentacija ovog cijelog sustava. Ne mora ispasti tako, ali puno ljudi će početi postavljati pitanja."

Carić: Huawei nije jedini, i druge tvrtke imaju ranjivosti i moraju surađivati s obavještajnim službama

Glavna je kritika američke strane da Huawei kao kineska tvrtka prema zakonu ima obavezu surađivati s kineskim obavještajnim službama ako one to od njih zatraže.

"Ali to imaju i američke tvrtke. Jedno je imate li obavezu surađivati, a drugo je ugrađujete li u svoje proizvode rutinski sustave ili skrivene funkcionalnosti koje omogućuju špijunažu. U svim zemljama svijeta, od najdemokratskijih pa do najmanje demokratskih, razna poduzeća vezana uz infrastrukturu i tehnologiju moraju surađivati s obavještajnom zajednicom. Imate takav slučaj i u Hrvatskoj, gdje je za to zadužen Operativno komunikacijski centar, gdje su sve komunikacije hrvatskih mobilnih operatera preusmjerene i gdje oni samo trebaju stisnuti gumb ako želite nekoga špijunirati - samo je potreban nalog", napominje Carić.

"Što se ranjivosti tiče, pogledajte koliki popis ranjivosti ima Microsoft. Ranjivosti su realan problem i naravno da vi možete namjerno ostaviti te ranjivosti, ali to vam ne odgovara jer se o njima piše i to vam daje negativnu reputaciju i ruši ugled među korisnicima. Da su Amerikanci imali dokaz, oni bi ga podastrli i onda više nitko ne bi htio koristiti Huawei telefone i uređaje. Ali očigledno tih dokaza nema, jer da ih ima, podastrli bi ih dosad. Bilo je i nezavisnih istraživanja koja zapravo ništa nisu potvrdila", dodaje Carić.

Carić: Većina routera ima vrlo upitnu kvalitetu održavanja

O jednom slučaju pronalaska sigurnosni ranjivosti u Huaweijevoj telekomunikacijskoj opremi je, doduše, nedavno pisao i Bloomberg News. Prema dokumentima koje su dobili na uvid, talijanska podružnica Vodafonea otkrila je još 2011. ranjivosti u routerima kojima ih je opskrbio Huawei.

"Ranjivosti u pravilu nastaju slučajno, odnosno rezultat su lošeg, nesigurnog programiranja. Većina routera, pogotovo za male korisnike, ima vrlo upitnu kvalitetu održavanja. Morate kupiti neki premium proizvod, npr. Ciscov ili Asusov, ili neki koji podržava open source software, da vam ga dograđuje zainteresirana otvorena zajednica. A router je uređaj koji vas direktno otvara internetu. I dan danas postoje ne milijuni, neko stotine milijuna ranjivih uređaja koji u sebi imaju poznate sigurnosne ranjivosti i nikog nije briga. Tako da, prije nego što bacamo kamenje, trebamo pogledati svoju kuću. Nitko u tome ne briljira. A baš na routerima su više puta nađene ozbiljne ranjivosti za koje u mnogim slučajevima neki proizvođači nikad nisu ni izdali sigurnosne zakrpe", zaključuje Carić

Pročitajte više