Google prekida suradnju s Huaweijem

Google prekida suradnju s Huaweijem
Foto: Index

ALPHABET Inc’s Google, krovna Googleova firma, prekida suradnju s Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

> NOVO u 7h: Google je tijekom noći izvijestio kako će prekid suradnje osjetiti samo budući korisnici Huaweija. Postojećim korisnicima ništa se neće mijenjati. Više ovdje

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih tjedana našla na udaru Donalda Trumpa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (apdejtanje) telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

"Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters.

Detalji ovog prekida suradnje još se uvijek dogovaraju u Googleu, piše Reuters.

Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

Huawei će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim riječima, imat će pristup onima koje su označene za slobodno korištenje.

No Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i suradnju Huaweiju.

Iz Huaweija su već kazali kako su posljednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korištenje Androida. Neki dijelovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini.

Ovo je samo nastavak velikih problema za Huawei

Podsjetimo, Huawei se u tjednu za nama našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.

Američki predsjednik sredinom tjedna je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Njom se ministru trgovine daje moć da "zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".

No današnja odluka Googlea mogla bi imati posljedice za Huawei u cijelom svijetu.

Ujutro opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Huawei instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Huawei

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara