Što se događa s ukrajinskim oligarsima? Tvornice su im uništene, Zelenski ih progoni

Foto: EPA

UKRAJINU se već dugo smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, a nekoliko desetaka poslovnih ljudi kontroliralo je velik dio njezina bogatstva, kao i TV postaje, rudnike, banke, trgovine, farme, nekretnine i drugo. Ruski rat protiv Ukrajine stvorio je tako i neočekivane žrtve - ukrajinske oligarhe.

Naime, rat je korjenito promijenio i političke odnose u samoj Ukrajini, a ruska invazija na tu zemlju opustošila je bogatstvo ukrajinskih oligarha. 

"Ogromna tvornica metala u Mariupolju u vlasništvu Rinata Ahmetova pretvorena je u ruševine, obradivo zemljište stoji prazno i ​​prepuno je mina, tvornice ne rade zbog nestanka struje, a pomorski izvoz je smanjen", navodi Politico.

Još prije rata predsjednik Volodimir Zelenski promovirao je zakon o deoligarhizaciji s ciljem ograničavanja njihovog političkog utjecaja.

"Rat je ojačao to nastojanje. Zelenski više ne treba političku i financijsku potporu oligarha, a goruće iskustvo obrane zemlje od ruske agresije vjerojatno će učiniti Ukrajince manje spremnima da se ponovno klanjaju megabogatašima. Jačanje vladavine prava također je uvjet za veći dio pomoći koja se sada slijeva u Ukrajinu", piše Politico.

>> Zelenski se odlučio obračunati s ukrajinskim oligarsima. Potpisao je tajnu uredbu

Ukrajinska vlast je odlučila provesti nacionalizaciju strateških kompanija u zemlji, koje su dosad bile u vlasništvu oligarha. 

Mediji su se raspisali o sudbinama ne samo ruskih već i ukrajinskih oligarha, koji sami najbolje znaju da su velike krize prilika da se dođe do bogatstva, ali i mogućnost da ga se izgubi. U svemu tome, pomalo očekivano, sporednu ulogu igraju i Hrvatska te jedna luksuzna 9-metarska jahta. 

Rinat Ahmetov

Najbogatiji čovjek u Ukrajini, Rinat Ahmetov, plaća visoku cijenu za rusku invaziju na zemlju. Okosnica njegova poslovnog carstva - metalurški konglomerat Metinvest - izgubio je dva svoja velika pogona u južnoj Ukrajini. Čeličanu Azovstal i željezaru Iljič ruske su snage pretvorile u hrpe ruševina tijekom napada na Mariupolj. U lipnju je Ahmetov podnio tužbu protiv Rusije Europskom sudu za ljudska prava.

Od početka rata njegova druga imovina - uključujući elektrane, banke, farme, rudarska i prerađivačka postrojenja - ili je oštećena ili su je zaplijenile ruske snage.

Ahmetovljeve tvrtke skupljale su novac i resurse za pomoć u ratnim naporima, osiguravajući više od 100 milijuna dolara u pancirima i kacigama, materijalima za utvrde, vozilima za vojsku, paketima hrane i lijekovima za civile.

Prema Ahmetovljevom glasnogovorniku, on se vratio u Ukrajinu dan prije ruske invazije. "Početak rata dočekao je kod kuće, u Kijevu. Od tada nije napuštao Ukrajinu ni dana", rekao je glasnogovornik.

Prema ukrajinskom izdanju Forbesa, Ahmetovljevo bogatstvo smanjilo se s gotovo 14 milijardi dolara u siječnju na 4.3 milijarde dolara u prosincu, ali on je i dalje najbogatija osoba u Ukrajini.

"Budući da se intenzivna vojna akcija i raketni napadi u Ukrajini, nažalost, nastavljaju gotovo svakodnevno, u ovoj fazi nije moguć točan i potpun izračun gubitaka, a procjene mogu biti netočne i neuvjerljive", rekao je medijima glasnogovornik ovog oligarha.

Prošle godine predsjednik Zelenski ga je optužio za pokušaj državnog udara, što je Ahmetov oštro negirao. Od invazije predao je svoje medijske licence (za pohvalu Zelenskog) i njegova puna potpora ratnim naporima daje mu određenu podršku.

Dobar prijatelj ovog oligarha je hrvatski sportaš Darijo Srna, koji je godina bio zvijezda njegovog nogometnog kluba Šahtara. Srna je više puta izrazio podršku Ukrajini od početka ruske invazije.

>> Srna s dječakom kojem su Rusi ubili roditelje: Kao da gledam u oči svog pokojnog oca

Viktor Pinčuk

Od početka ruske invazije Viktor Pinčuk aktivno je pozivao zapadne nacije da pojačaju svoju vojnu potporu i kritizirao je neke zemlje, poput Njemačke, zbog odugovlačenja. Do kraja rujna oligarh je potrošio više od 45 milijuna dolara na potporu ukrajinskoj vojsci i civilima, prema njegovoj dobrotvornoj zakladi.

U prvim tjednima rata, kada su se ruske trupe približavale Kijevu, bolničari su bili stacionirani u Pinčukovoj luksuznoj vili u predgrađu ukrajinske prijestolnice. Oligarhovo poslovno carstvo - izgrađeno oko proizvođača cijevi i željezničkih kotača, Interpipea - pretrpjelo je manje od poslova drugih oligarha.

"Financijska situacija holdinga se pogoršala, ali ne može se reći da je katastrofa", rekao je Aleksander Parašij, voditelj istraživanja ukrajinske konzultantske tvrtke Concorde Capital.

"Na njih nisu toliko utjecala neprijateljstva koliko porast cijena energije i problemi s logistikom", objasnio je. Pinčukovo bogatstvo palo je s 2.6 milijardi dolara na 2 milijarde dolara, prema Forbesu.

Petro Porošenko

Prije rata Porošenko se borio za svoj politički život, suočavajući se s optužbama za veleizdaju i poticanje na terorizam. Prema državnim tužiteljima, Porošenko je navodno favorizirao isporuke ugljena iz područja Donbasa pod kontrolom pobunjenika umjesto ugljena proizvedenog u Južnoj Africi.

Unatoč njegovim tvrdnjama da je nevin, sud u Kijevu je zaplijenio dio njegove imovine. Nakon invazije su TV postaje pod kontrolom Porošenka ublažile svoje kritike Zelenskog.

"Prvog dana ruske agresije, 24. veljače, došao sam Zelenskom i rekao: ‘Nisam više oporbeni vođa. I ti i ja smo vojnici. Do naše pobjede neću nikoga kritizirati'", rekao je Porošenko u intervjuu za Glas Amerike.

Porošenko, koji je favorizirao nacionalističku politiku dok je bio predsjednik, također je obukao vojnu odjeću i organizirao grupe dobrovoljaca za pomoć u ratu - iako ga je ured Zelenskog optužio za nepotreban PR.

Porošenkove tvrtke potrošile su više od 46 milijuna dolara za podršku oružanim snagama, rekao je njegov glasnogovornik. Isporučio je oklopna vozila kupljena u Italiji i Britaniji, kamionete s pogonom na sva četiri kotača, pancirne prsluke, kacige, gorivo i još mnogo toga.

Forbes kaže da je njegovo bogatstvo palo s 1.6 milijardi dolara na 700 milijuna dolara.

Ihor Kolomojski

Kolomojskog se smatralo glavnim izvornim pokroviteljem ukrajinskog predsjednika Zelenskog koji je koristio svoje moćne TV postaje za promicanje popularnog glumca i komičara tijekom predsjedničkih izbora 2019.

Međutim, bliske veze s novim vođom nisu spasile Kolomojskog od problema. U siječnju je ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo Kolomojskog i suradnika da su prali novac u SAD-u. Njegovi odvjetnici odbacuju bilo kakvu krivnju.

Njegovu glavnu financijsku imovinu, Privatbank, zaplijenile su ukrajinske vlasti prije sedam godina, nakon što su regulatori pronašli rupu od 5 milijardi dolara u njezinim knjigama, a Kolomojski se još uvijek bori za njezin povrat.

U srpnju je Zelenski navodno poduzeo korake da Kolomojskom oduzme ukrajinsko državljanstvo jer također ima izraelsku i ciparsku putovnicu. Kolomojski se bori protiv odluke.

U studenom se ukrajinska vlada pozvala na ratne zakone kako bi preuzela kontrolu nad udjelima u vodećoj nacionalnoj energetskoj tvrtki Ukrnafti, koju djelomično kontrolira Kolomojski.

Viktor Medvedčuk

Viktor Medvedčuk, prije rata vrijedan 620 milijuna dolara, bio je najutjecajniji proruski oligarh u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je kum njegove kćeri. Njegova bliskost s Kremljom proizvodila je sve više negativne rezultate.

Prije ruske invazije punog opsega Medvedčuk je bio uhićen i suočen s istragom zbog moguće veleizdaje na temelju optužbi za suradnju s Rusijom oko ilegalnog vađenja plina u Crnom moru, kao i zbog opskrbe ugljenom s teritorija regije Donbas pod kontrolom pobunjenika.

Medvedčuk je pobjegao iz kućnog pritvora nakon invazije, ali je ponovno uhićen dok je pokušavao napustiti zemlju prerušen u vojnog dragovoljca. U rujnu je razmijenjen za ukrajinske ratne zarobljenike koje su držali Rusi. Njegovo trenutno boravište nije poznato.

>> Jahta oligarha zbog kojeg su Rusi oslobodili 200 Ukrajinaca usidrena je u Trogiru

Hrvatska je zaplijenila njegovu superjahtu Royal Romance, vrijednu 200 milijuna dolara, koja će biti prodana na aukciji u korist Ukrajine.

Pročitajte više