Što se događa u Bahmutu, gradu u kojem Rusi napreduju

Foto: EPA

RUSKI vojnici polako se približavaju Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine u kojem posljednjih tjedana ruske trupe bilježe uspjehe. To su rijetki uspjesi ruske vojske zadnjih mjeseci.

Vojnici zadnjih dana gađaju grad topništvom u pokušaju da ga preotmu iz ukrajinskih ruku i dovrše cilj Moskve da zauzme cijelu regiju Donbasa.

Dok se veći dio borbi u listopadu odvijao u regiji Herson u južnoj Ukrajini, bitka koja se zahuktala oko Bahmuta pokazuje želju ruskog predsjednika Vladimira Putina za vidljivim dobicima nakon tjedana jasnih neuspjeha u Ukrajini, piše Sky News.

Zašto je Bahmut važan

Osim na simboličkom, ovaj grad je važan i na strateškom planu. Zauzimanje Bahmuta prekinulo bi opskrbne linije Ukrajine i otvorilo rutu ruskim snagama za pritisak prema Kramatorsku i Slovjansku, ključnim ukrajinskim uporištima u pokrajini Donjeck.

Rusija raketira grad više od pet mjeseci. Kopneni napad se ubrzao nakon što su njene trupe prisilile Ukrajince da se povuku iz Luhanska u srpnju.

Linija borbe sada je na periferiji grada, a plaćenici iz grupe Wagner, tajanstvene ruske vojne tvrtke, navodno predvode napad.

Rusiji treba pobjeda u Bahmutu s obzirom na to da je izgubila kontrolu nad velikim dijelovima sjeveroistočne regije Harkiv zbog ukrajinske protuofenzive prošlog mjeseca i svog sve lošijeg položaja u Hersonu.

Pročitajte više